Togg    Foto: AA Archive

Krajem godine, turski proizvođač električnih vozila (EV) Togg započet će primati prednarudžbe za Evropu za svoj potpuno električni SUV T10X model iz C-segmenta, objavio je proizvođač automobila.

Togg je u utorak proslavio svoju šestu godišnjicu, jer je kompanija osnovana 25. juna 2018. godine pod vodstvom predsjednika Erdogana.

Turski proizvođač automobila postao je vodeći brend električnih vozila u Turkiye s modelom T10X, koji je predstavljen 2019. godine, a sada planira proširiti svoje poslovanje u Evropu, nakon što je 2021. godine osnovao Togg Europe GmbH u Njemačkoj.

Osim SUV-a iz C-segmenta, Togg nastavlja razvijati nove linije električnih vozila, jer je kompanija predstavila ažuriranu verziju svog drugog modela, T10F, na CES 2024. u Las Vegasu, najvećem svjetskom sajmu tehnologije.

Novi modeli

Osim toga, trenutno je u toku rad na SUV-u iz B-segmenta, budući da se očekuje da će model T8X biti predstavljen sljedeće godine.

Štoviše, procjenjuje se da će Toggova potpuno električna brza limuzina, T10F, koja ispunjava trenutnu dinamiku dizajna i očekivanja, biti dostupna za narudžbu u Turkiye krajem 2024, a isporučena sljedeće godine.

Proizvođač automobila zadržao je svoje tržišno vođstvo u Turkiye u maju, prodavši više od 4.000 jedinica prošlog mjeseca, što je više od 3.500 jedinica od najbližeg konkurenta, prema podacima Turskog udruženja distributera automobila (ODMD).

Toggov udio na tržištu električnih vozila u Turkiye iznosio je 56,33% u maju, i 40,89% od januara do maja, s više od 11.200 ukupno prodanih jedinica.

Firma ima za cilj proizvesti milion jedinica s pet različitih modela do 2032. godine.

TRT Balkan / agencije