Posebno su naglasili značaj napora za trajni prekid vatre između dviju strana.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i premijer Španije Pedro Sanchez u ponedjeljak su razgovarali o izraelskim napadima Pojas Gaze.

Erdogan i Sanchez u telefonskom razgovoru su razmijenili mišljenja o koracima koji će pomoći da se osigura neprekidna humanitarna pomoć Gazi, objavila je Direkcija za komunikacije Turkiye.

Posebno su naglasili značaj napora za trajni prekid vatre između dviju strana.

Erdogan je kazao Sanchezu da je veoma važan stav španske vlade protiv nelegitimnih napada Izraela, kao i izjava u vezi s priznavanjem države Palestine.

Turski predsjednik istakao je da je Turkiye spremna preuzeti svaku vrstu odgovornosti, uključujući i da bude garant, kako bi se osigurao trajni mir u regionu.

Dodao je da je Ankara spremna da sarađuje sa Španijom na jačanju regionalnog mira.

Erdogan i drugi turski zvaničnici osudili su šutnju zapadnih država na nemilosrdne izraelske napade na Gazu, ali su pohvalili Španiju što je kritična prema izraelskoj ofanzivi.

Izrael je pokrenuo brutalne napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Od tada je ubijeno najmanje 14.854 Palestinaca, uključujući 6.150 djece i više od 4.000 žena, pokazuju podaci zdravstvenih vlasti u enklavi. Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

U petak, 24. novembra, u 07:00 sati po lokalnom vremenu, stupio je na snagu sporazum o četvorodnevnoj humanitarnoj pauzi u sukobima između Izraela i Hamasa.

Prema sporazumu, 150 Palestinaca u izraelskim zatvorima bit će oslobođeno u zamjenu za 50 izraelskih zatvorenika koje drži Hamas.

U okviru sporazuma 40 izraelskih žena i djece pušteno je dosad iz Pojasa Gaze, a 117 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

TRT Balkan / agencije