Turski ministar zdravlja Fahrettin Koca ranije je izjavio da je najvažnije da pomoć što prije stigne u Gazu.    Foto: AA

Turski avion, natovaren lijekovima i medicinskim potrepštinama namijenjenim Pojasu Gaze, stigao je u Kairo, glavni grad Egipta, saopštilo je u nedjelju tursko Ministarstvo zdravlja.

Grupa od 20 zdravstvenih radnika također je stigla u avionu, koji je oko podneva sletio u Kairo nakon polijetanja sa aerodroma u Ankari.

Tim zdravstvenih radnika, koji uključuje ljekare i zvaničnike turskog Ministarstva zdravlja, sastao se sa zamjenikom egipatskog ministra zdravlja i drugim zvaničnicima u Kairu.

Razgovarali su o hitnoj potrebi isporuke medicinske pomoći u Gazu.

Turski ministar zdravlja Fahrettin Koca ranije je izjavio da je najvažnije da pomoć što prije stigne u Gazu.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u izraelskim napadima u Gazi ubijena je 4.651 osoba, među kojima 1.873 djece.

U napadima Hamasa u Izraelu poginulo je više od 1.400 osoba.

TRT Balkan / agencije