"Timovi za provjeru činjenica i analitičari vijesti turske Direkcije za komunikacije su "izuzetno oprezni u ovom izuzetno osjetljivom trenutku", kaže Altun.     Foto: AA

Šef direkcije za komunikacije Turkiye Fahrettin Altun komentarisao je aktuelno pitanje dezinformacija i kampanja dezinformacija koje su došle do izražaja tokom izraelske agresije na Palestinu.

"Turkiye poziva sve, uključujući državne institucije i novinske kuće, da se ponašaju odgovorno kako bi izbjegli pogoršanje situacije i produbljivanje krize", rekao je Fahrettin Altun u četvrtak na društvenoj mreži X.

Njegova izjava došla je kao odgovor na neutemeljenu propagandnu kampanju koja je kružila izraelskim lokalnim medijima i vodećim zapadnim medijima, a koju su dalje propagirali određeni šefovi država koji su odlučili da zanemare njeno pobijanje od zvaničnih izvora.

"Nesretnim događajima koji se odvijaju u izraelsko-palestinskom sukobu manipulišu razne organizirane grupe kroz kampanje dezinformacija. Senzacionalizacijom vijesti i izmišljanjem činjenica, nepošteni akteri pokušavaju zavarati publiku za svoje političke ciljeve", dodao je.

Prevara s “odrubljenim glavama beba”

Ranije ove sedmice, neutemeljeni primjer dezinformacije koji se brzo proširio svijetom pokazao je izazove oko širenja informacija usred intenziviranog izraelsko-palestinskog sukoba.

Navodno su borci Hamasa odrubljivali glave izraelskim bebama tokom subotnjeg ranog jutarnjeg napada koji je pokrenut iz Gaze.

Kasnije se pokazalo da ova tvrdnja nema nikakvu činjeničnu osnovu.

Jedinica glasnogovornika izraelske vojske izjavila je u utorak za Anadolu Agency da izraelska vojska nema informacije koje potvrđuju navode da je "Hamas odrubio glave bebama". "Vidjeli smo vijest, ali nemamo nikakve detalje ili potvrdu o tome", rekao je glasnogovornik.

Čak je i američki predsjednik Joe Biden dao primjedbe u kojima je tvrdio da je vidio "potvrđene slike terorista kako odsijecaju glave djeci".

U svom obraćanju jevrejskim liderima u Bijeloj kući u srijedu, Biden je rekao: "Važno je da Amerikanci vide šta se dešava. Radimo ovo već duže vrijeme. Nikad nisam mislio da ću vidjeti i imati potvrđene slike terorista koji odsecaju glave djeci."

U četvrtak je zvaničnik administracije rekao za CNN da ni Biden ni administracija nisu vidjeli slike ili potvrdili izvještaje o djeci ili novorođenčadi kojima je Hamas odsjekao glave. Zvaničnik je pojasnio da su se predsjednikove primjedbe odnosile na javne komentare medija i izraelskih zvaničnika.

Poziv svima da “izvještavaju odgovorno”

"Kao što smo vidjeli u proteklih nekoliko dana, nepotkrijepljene tvrdnje i lažne priče mogu rasplamsati osjećaje publike širom svijeta, što rezultira haosom", rekao je Altun u svojoj izjavi.

Direkcija za komunikacije Turkiye fokusirana je na borbu protiv dezinformacija bez obzira na njihov izvor, najavio je on, ističući ključnu potrebu da međunarodna publika ima pristup tačnim informacijama tokom ovog opasnog vremena pojačanih regionalnih tenzija i vojnog sukoba.

"Uputio sam i naše timove za provjeru činjenica i analitičare vijesti da budu posebno oprezni u ovo izuzetno osjetljivo vrijeme", rekao je.

Predsjednik Erdogan je u srijedu naglasio kritičnu važnost da sve strane ulože maksimalne napore kako bi spriječile civilnu štetu.

Svojom izjavom, Altun je dalje ponovio ovaj poziv, naglašavajući potrebu da međunarodna zajednica ima pristup tačnim informacijama o civilnim žrtvama i humanitarnoj krizi.

Turkiye poziva sve izvore vijesti "da izvještavaju odgovorno i razumno prema najvišim novinarskim standardima", dodaje se u saopštenju.

"Ova potreba postaje posebno ozbiljna u vremenima sukoba kada su stvarni životi u pitanju, a dezinformacije mogu pogoršati ionako strašnu situaciju na terenu."

Altun je rekao da Direkcija za komunikacije "danonoćno radi" na suzbijanju dezinformacija, dodajući da ima za cilj da spriječi potencijalno pogubne posljedice zapaljivih i izmišljenih priča.

"Dezinformacije mogu učiniti probleme još komplikovanijim, a rješenja sve težim."

TRT Balkan / agencije