Otkako je Izrael počeo bombardirati Gazu 7. oktobra, prema posljednjim podacima, najmanje 13.000 Palestinaca je ubijeno, uključujući preko 9.000 žena i djece, dok je više od 30.000 je ranjeno.     Foto: Reuters

Centar za borbu protiv dezinformacija turske vlade razotkrio je navode "izraelskih propagandnih naloga" da Palestinci proizvode lažne slike.

"Tvrdnja da 'Palestinci proizvode lažne videozapise', povezane sa slikama hospitaliziranog muškarca koje dijele izraelski propagandni nalozi, nije istinita", saopštio je Centar za borbu protiv dezinformacija Direkcije za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye.

Izjava je uključivala snimke ekrana društvene platforme X postova sa slikama onesviještenog muškarca s pogrešno postavljenim medicinskim elektrodama i pulsnim oksimetrom na licu, tvrdeći da su to slike koje su Palestinci inscenirali u Gazi, koja je već sedmicama pod udarima smrtonosnih izraelskih napada.

“Provedene studije su utvrdile da su ove slike preuzete iz TV serije i da je scena u tvrdnjama izazvala kritike u malezijskim medijima 2019. godine”, dodaje se.

Otkako je Izrael počeo bombardirati Gazu 7. oktobra, najmanje 13.000 Palestinaca je ubijeno, uključujući preko 9.000 žena i djece, dok je više od 30.000 je ranjeno, prema posljednjim podacima.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, također su oštećene ili uništene u nemilosrdnim izraelskim zračnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

Izraelska blokada je također odsjekla Gazu od opskrbe gorivom, strujom i vodom, a isporuku pomoći smanjila na mali mlaz.

U međuvremenu, broj poginulih u Izraelu je blizu 1.200, prema zvaničnim podacima.

TRT Balkan