U pitanju je sporazum koji osigurava siguran prolaz žitarica i drugih osnovnih artikala.             Foto: Reuters

"Turkiye ulaže napore za produženje Inicijative za crnomorsko žito koja ističe 18. marta", rekao je u četvrtak državni ministar odbrane Hulusi Akar.

U pitanju je sporazum koji osigurava siguran prolaz žitarica i drugih osnovnih artikala kroz ukrajinske crnomorske luke, čime se sprečava globalna prehrambena kriza.

Akar je rekao da je do sada najmanje 790 brodova natovarenih žitaricama napustilo ukrajinske luke prevozeći blizu 23,5 miliona tona žitarica.

Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula 2022. godine u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

"Nastavljamo pregovore s UN-om, Ukrajinom i Rusijom. Ukrajina je izrazila pozitivno mišljenje o drugom produženju Inicijative. Slično tome, Rusija ima pozitivan stav. Nadamo se i očekujemo da će se Inicijativa za žito nastaviti, uz doprinos svih strana. Nastavljamo s našim naporima u tom pravcu", rekao je Akar.

TRT Balkan / agencije