Evakuirani prvo stižu u Kairo, a zatim idu za Istanbul, Turkiye.    Foto: AA Archive

Od početka izraelskog rata u Gazi 7. oktobra, Turkiye je evakuisala ukupno 1.047 ljudi na sigurno, objavio je zvaničnik.

Evakuisane osobe, uključujući građane Turkiye, članove njihovih porodica i građane Turske Republike Sjeverni Kipar (TRNC), dočekale su turske diplomate na egipatskoj strani graničnog prijelaza, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turkiye Oncu Keceli u srijedu.

Oni prvo automobilom stižu u glavni grad Kairo, a zatim avionom lete za Istanbul, rekao je Keceli i dodao: „Lista naših građana, koji trenutno čekaju na evakuaciju stalno ažurira, te se vrši koordinacija s nadležnim tijelima. Cilj nam je završiti evakuaciju svih naših građana iz Gaze na siguran način i što je prije moguće.“

Izrael je bombardovao opkoljenu palestinsku enklavu iz zraka i kopna, uveo opsadu i pokrenuo kopnenu ofanzivu nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Najmanje 18.412 Palestinaca je ubijeno, a 50.100 povrijeđeno u izraelskom napadu od tada, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

Izraelski broj poginulih u napadu na Hamas iznosi 1.200, dok je oko 139 talaca ostalo u zarobljeništvu, prema zvaničnim podacima.

TRT Balkan