Mutlu se kretala za policajcima i tražila da joj vrate torbu.       Foto: AA

Turska državljanka Ozgecan Mutlu (24), koju je izraelska policija privela u utorak u kompleksu džamije Al-Aksa u istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu), puštena je na slobodu nakon turskih diplomatskih napora.

Mutlu je oslobođena zahvaljujući naporima turske ambasade u Tel Avivu i generalnog konzulata u Al-Qudsu, potvrdili su turski diplomatski izvori.

Mutlu je uhapšena u vrijeme dok je fanatična grupa jevrejskih doseljenika bila u kompleksu Al-Akse, nakon što su tamo upali pod zaštitom izraelske policije.

Prema riječima njenih prijatelja, Mutlu je čitala Kuran u vrijeme napada fanatičnih jevrejskih doseljenika. Izraelska policija joj je uzela torbu kako bi je udaljila s Bab al-Rahma kapije.

Mutlu se kretala za policajcima i tražila da joj vrate torbu, a potom je nekoliko policajaca privelo mladu Turkinju i odvelo je iz kompleksa.

Nakon što su izraelske snage upale u Al-Aksu i izbacile vjernike iz kompleksa džamije početkom aprila, tenzije širom palestinske teritorije su porasle.

Izraelske racije su bile povod raketnim napadima iz Pojasa Gaze i Libana na što su Izraelci odgovorili zračnim udarima.

Palestinci optužuju Izraelce za sistematsko judeiziranje istočnog Al-Qudsa gdje je smještena Al-Aksa, treće najvažnije muslimansko sveto mjesto.

TRT Balkan / agencije