TRT Afrika će biti aktivan u desetinama afričkih zemalja od Gambije do Maroka, Nigerije do Kameruna.

Kanal je emitiran uživo u petak tokom drugog dana Prvog samita o radiodifuziji, koji su organizovali TRT i Afrička unija radiodifuzije u Istanbulu.

Trodnevni samit počeo je 30. marta. U skladu sa TRT-ovim ciljevima nepristrasnog i inkluzivnog novinarstva, TRT Afrika će svojoj publici pružiti alternativni narativ o Africi i predstaviti globalne priče od značaja za kontinent s bogatim, pravovremenim i uravnoteženim informacijama.

Također će dati glas pričama iz Afrike, kao i priče Afrikanaca u dijaspori, spajajući jedinstvenu mješavinu njihovih osnovnih vrijednosti u centar svjetskih događaja. S članovima osoblja iz 15 zemalja na kontinentu, digitalni cilj TRT Afrike je da postane pouzdan izvor vijesti na kontinentu, sadržavajući globalne priče značajne za afričku publiku i proizvodeći visokokvalitetne sadržaje za globalno povezane mlade ljude na društvenim mrežama.

Cilj je pružiti afričkoj i svjetskoj publici jedinstven digitalni sadržaj, ekskluzivne priče, istraživanja i dokumentarne filmove o lokalnim afričkim temama i zadovoljiti potrebe za informacijama afričke dijaspore širom svijeta.

TRT Afrika će biti aktivan u desetinama afričkih zemalja od Gambije do Maroka, Nigerije do Kameruna. Na taj način također proširuje dugogodišnju posvećenost Turkiye Africi, pružajući platformu za afričke glasove da se čuju širom svijeta.

TRT Afrika je najnoviji član TRT porodice koja uključuje TRT World, TRT Arabic, TRT Russian, TRT Deutsch, TRT Francais i TRT Balkan – svi pojedinačno i zajedno donose različite glasove i perspektive globalnoj publici.

Samit TRT Afrika

Šef za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye Fahrettin Altun, generalni direktor TRT-a Mehmet Zahid Sobaci i viši menadžer Afričke radiodifuzne unije Gregoire Ndjaka održat će uvodne govore za TRT Afrika u petak.

Prvog dana samita u četvrtak, predstavnici Afričke radiodifuzne unije okupili su se pod temom "Ka održivoj budućnosti: preoblikovanje javnog radiodifuznog servisa".

Najmanje 23 novinara iz 16 afričkih zemalja također su obučavani o temama kao što su "Promjena medija tokom procesa pandemije", "Doprinos tehnologije promjeni novinarstva" i "Alati koje treba koristiti protiv zapadnog etnocentričnog pristupa". Kasnije u petak, na samitu će se održati razgovori o temama kao što su: „Odnosi Afrike i Turkiye u ogledalu javnih medija: zajednička vizija i budući izazovi“, „Kako afrički i turski javni servisi mogu ostati održivi u digitalnom dobu?" i "Promjenjivo lice globalnih vijesti: zajednički za pravedniji svijet". Nastavit će se panelima o temi "Pričati afričke priče s vizijom".

TRT Balkan