Troje umrlo zbog nestanka struje nakon izraelskog upada u bolnicu Nasser

Troje umrlo zbog nestanka struje nakon izraelskog upada u bolnicu Nasser

Izraelske snage upale su u bolnicu Nasser u Khan Younisu nakon višesedmične opsade medicinskog centra.
Dodaje se da su se u bolnici "dvije žene porodile u nehumanim uslovima, bez struje, vode, hrane i grijanja".     Foto: AA

"Najmanje tri pacijenta umrla su u bolnici Nasser u gradu Khan Younis u južnom Pojasu Gaze zbog nestanka struje nakon što je vojska za genocid optuženog Izraela izvršila upad u ovu ustanovu", saopštilo je u petak Ministarstvo zdravlja Gaze.

"Tri pacijenta su umrla na intenzivnoj njezi od posljedica nestanka struje i prestanka rada aparata za kiseonik u medicinskom kompleksu Nasser", navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da su se u bolnici "dvije žene porodile u nehumanim uslovima, bez struje, vode, hrane i grijanja".

Ministarstvo je ranije upozorilo da su "električni agregati stali i da je struja potpuno isključena" u medicinskom centru, dodajući da se "boje za živote šest pacijenata na intenzivnoj njezi i troje na odjelu za njegu djece".

Ministarstvo smatra da je "izraelska okupacija odgovorna za živote pacijenata i osoblja, s obzirom da je kompleks sada pod njegovom potpunom kontrolom".

Apelovali su na "sve međunarodne institucije da intervenišu kako bi spasili pacijente i osoblje prije nego što bude prekasno".

Od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, u izraelskoj ofanzivi na Gazu je ubijeno više od 28.600 ljudi i izazvano masovno uništenje i nestašica potrepština.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije