Erdogan, Zelenski i Guterres sastali su se u ukrajinskom gradu Lavovu kako bi razgovarali o koracima koji se mogu poduzeti za okončanje ukrajinsko-ruskog rata diplomatskim putem.     Foto: AA

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je izrazio zabrinutost zbog sukoba oko nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini.

"Ne želimo da doživimo novi Černobil", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon trilateralnog sastanka u Lavovu s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom.

Erdogan, Zelenski i Guterres razgovarali su o koracima koji mogu biti preduzeti da bi se diplomatskim sredstvima okončao rusko-ukrajinsko rat i održao mehanizam koji je nedavno uspostavljen za izvoz ukrajinskih žitarica na svjetsko tržište.

"Tokom našeg sastanka ocijenili smo mogućnost transformacije pozitivne atmosfere stvorene istanbulskim sporazumom u trajni mir", rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima ne samo Ukrajina, već i cijeli svijet počeo je da osjeća pozitivne efekte istorijskog sporazuma postignutog u Istanbulu o nastavku ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora u ostatak svijeta.

"Od 1. avgusta isporučili smo oko 625.000 tona ukrajinskih žitarica na svjetska tržišta sa 25 brodova", rekao je turski predsjednik.

Prema riječima Erdogana rusko-ukrajinski rat bio je glavna tema razgovora, a fokus je bio na mogućnostima za njegovo okončanje.

Istakao je da Turkiye podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

"Turkiye radi na diplomatskom okončanju sukoba. Bili smo uz naše ukrajinske prijatelje i nastavljamo to činiti", kazao je Erdogan.

Rekao je da će se rat završiti za pregovaračkim stolom, dodajući da Zelenski i Guterres podržavaju ovaj stav.

Erdogan je kazao i da će Turkiye nastaviti da ocjenjuje ishod današnjih sastanaka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ruskom stranom.

Turski predsjednik se prethodno sastao sa Zelenskim, a na konferenciji za novinare je rekao da su razgovarali o odnosima na nivou strateškog partnerstva koje pokriva sve dimenzije, mogućnost dalje saradnje i solidarnost.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina 22. jula potpisale su sporazum u Istanbulu o ponovnom otvaranju tri ukrajinske luke na Crnom moru kako bi se izvezle žitarice zadržane u ukrajinskim lukama usljed rusko-ukrajinskog rata koji je počeo 24. februara.

Generalni sekretar UN-a na konferenciji za novinare nakon trilateralnog sastanka rekao je da je sporazum potpisan u Istanbulu značajan kako bi se pomoglo ugroženim ljudima u svakom dijelu svijeta.

"Od početka ruske invazije na Ukrajinu bio sam jasan da nema rješenja za globalnu prehrambenu krizu bez obezbjeđivanja globalnog pristupa ukrajinskim prehrambenim proizvodima, ruskoj hrani i đubrivima", naglasio je Guterres.

Prema njegovim riječima ruski rat u Ukrajini donio je smrt, masovna razaranja, raseljavanje i dramatična kršenja ljudskih prava.

Izrazio je zabrinutost zbog situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje, pozivajući Rusiju i Ukrajinu na zdrav razum.

"Bilo kakva potencijalna šteta na nuklearnoj elektrani Zaporožje je samoubistvo, ona se ne smije koristiti kao dio bilo kakve vojne operacije", upozorio je Guterres.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je Erdogan odigrao vodeću ulogu u dogovoru o isporuci žitarica, što je pomoglo u rješavanju globalne krize sa hranom.

Naglasio je da Rusija mora odmah povući svoje trupe iz nuklearne elektrane u Zaporožju, te prekinuti provokacije i napade.

"Da bi počeli mirovni pregovori, Rusija prvo mora da napusti okupirane ukrajinske teritorije", naglasio je Zelenski.

TRT Balkan / agencije