Mnogi Palestinci, uključujući djecu i žene, ubijeni su i ranjeni u izraelskim intenzivnim napadima na sve gradove Pojasa Gaze u utorak, trećeg dana Kurban-bajrama.      Foto: AA

Mnogi Palestinci, uključujući djecu i žene, ubijeni su i ranjeni u izraelskim intenzivnim napadima na sve gradove Pojasa Gaze u utorak, trećeg dana Kurban-bajrama.

Palestinski zdravstveni radnici naveli su da je jedna osoba ubijena, a mnogo je ranjenih u izraelskom bombardovanju grupe civila na zapadu grada Rafaha na jugu Pojasa Gaze.

Izraelska vojska bombardovala je desetine kuća u tom području.

Izraelski ratni avioni bombardovali su kuću koja pripada porodici Abu Safiye u okrugu Sheikh Ridvan na sjeveru grada Gaze, izazvavši požar u tom području. Ubijen je i ranjen veliki broj Palestinaca.

Očevici su naveli da su izraelski ratni avioni uništili dvije kuće koje pripadaju porodicama Rai i Medhun u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnom dijelu Pojasa Gaze i kuću porodice Harb u kampu Burayj.

Izvori iz bolnice Al-Aksa u gradu Deir al-Balahu naveli su da je 13 mrtvih i mnogo ranjenih, uglavnom djece i žena, dovezeno u bolnicu nakon što su izraelski avioni bombardovali tri kuće.

Dvojica Palestinaca ubijena su u izraelskom napadu dronom koji je ciljao grupu civila na zapadu Pojasa Gaze.

Prema izvorima bolnice Al-Ahli, ubijeno je dvoje Palestinaca, a jedan je ranjen u izraelskom napadu u ulici Sahabe u Gazi.

Prema izvorima iz Evropske bolnice u Gazi, dvoje Palestinaca je ubijeno usljed izraelskog bombardovanja Kerare, koja se nalazi istočno od grada Khan Younisa na jugu Pojasa Gaze.

Dok se intenzivni napadi izraelske vojske na grad Rafah nastavljaju, prema izvorima iz Evropske bolnice u Gazi, jedan Palestinac je ubijen usljed vatre koju je izraelska vojska otvorila na istoku grada.

U napadima koje je izraelska vojska izvela na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine, ubijeno je 37.372 Palestinaca, a ranjeno je 85.452.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije