Palestinci koji su našli utočište i žive u šatorima zbog izraelskih napada u Gazi također se suočavaju s rizikom od epidemija zbog smeća i nakupljene kanalizacijske vode u Rafahu.     Foto: AA

Agencija za civilnu odbranu u Gazi upozorila je na širenje epidemija i bolesti u kampovima za raseljene osobe u južnom dijelu enklave kako se topotni talasi pojačavaju.

"Čini se da se patnja raseljenih osoba u kampovima za raseljenje u južnim oblastima Gaze povećava s intenziviranjem toplotnih valova", navodi agencija u priopćenju u četvrtak.

Dodaje se da ova situacija "upozorava na sve veće širenje epidemija i bolesti među njima, posebno među djecom i trudnicama".

U saopštenju se poziva Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) "da hitno preduzme mjere kako bi spasila živote stotina hiljada palestinskih izbjeglica i pronašla alternativna mjesta za šatore usred velikih vrućina u narednim danima."

Gaza doživljava jak toplotni talas, s temperaturama koje dostižu oko 37 stepeni Celzija tokom dana u četvrtak.

Brutalna ofanziva

Od početka izraelskog brutalnog rata protiv Gaze, Izrael je prisilno raseljavao stanovnike enklave na jug, tvrdeći da je to "sigurna zona".

Ali izraelsko granatiranje, razaranja i zvjerstva pogodili su sva područja, što je dovelo do zagušenja blizu 1,3 miliona od ukupno 2,3 miliona ljudi samo u gradu Rafah, prema vladinim zvaničnicima u Gazi.

Izrael je vodio brutalnu ofanzivu na Gazu od prekogranične operacije palestinske grupe Hamas 7. oktobra prošle godine.

Od tada je ubijeno više od 34.388 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a blizu 77.437 drugih je povrijeđeno usred masovnog razaranja i ozbiljne nestašice potrepština.

Više od šest mjeseci nakon izraelskog rata, golemi dijelovi Gaze ležali su u ruševinama, gurajući 85 posto stanovništva enklave u interno raseljenje usred oštre blokade hrane, čiste vode i lijekova, prema UN-u.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije