Menzies, koji je svjetskoj javnosti poznat po ulogama u TV serijama "Igra prijestolja" i "Kruna", za Anadolu je govorio o situaciji u Gazi, te poslao poruku narodu Gaze.             Foto: AA

Menzies, koji je svjetskoj javnosti poznat po ulogama u TV serijama "Igra prijestolja" i "Kruna", za Anadolu je govorio o situaciji u Gazi, te poslao poruku narodu Gaze.

U subotu je u Londonu, glavnom gradu Velike Britanije, učestvovao u "tihom maršu" koji su organizirali zdravstveni radnici za Palestinu, a tom prilikom je kazao kako je i sam na ovaj način želio iskazati solidarnost sa zdravstvenim radnicima, među kojima su mnogi izgubili živote u Gazi.

"Ovo je nešto što mi veoma znači. Posljednjih godina radio sam nešto za humanitarnu organizaciju 'Medicinska pomoć za Palestince' i boravio sam na Zapadnoj obali prošlog februara. Bio sam s medicinskim radnicima na okupiranim područjima", rekao je Menzies.

Podsjetio je da je zbog izraelskih napada na Gazu proteklih sedmica oštećena medicinska infrastruktura u regiji i da su ubijeni brojni zdravstveni radnici. Na to se, kako je kazao, ne može ostati ravnodušan.

Na pitanje kako se osjeća kad vidi slike ubijenih u Gazi, Menzies je rekao: "Te slike me čine jako tužnim. Zato sam želio danas doći ovdje. Ova situacija uveliko ugrožava budućnost naroda u Gazi i otežava pružanje medicinske pomoći ranjenim civilima. Ono što se događa je vrlo uznemirujuće."

Na pitanje da prokomentariše uvođenje cenzure poznatima koji pružaju podršku Palestini, te da li strahuje da će i sam biti predmetom cenzure zbog podrške Palestini, Menzies je odgovorio:

"Mislim da je sve ovo lična odluka. Mislim da politički prolazimo kroz vrlo žestoko razdoblje. Teško je biti na strani (Palestine u okruženju cenzure), ali vrlo jasno osjećam da je doista važno govoriti o osnovnim pitanjima međunarodnog prava u kontekstu kako se vode sukobi."

Napominjući da će u konačnici biti potrebno rješenje u regiji i da on podržava dugoročno rješenje, Menzies je naglasio: "Mislim da kršenje međunarodnih zakona (u Gazi) nikome neće koristiti."

Poznati glumac istaknuo je da za rješavanje dugogodišnjeg političkog sukoba u regiji prvo moraju prestati napadi na Gazu, kako bi se civilima mogla dostaviti pomoć, posebice hrana, voda i medicinska podrška.

"Sve se to treba dogoditi u kratkom roku, a u konačnici mirno rješenje je prvi korak prema pronalasku političkog rješenja. Ratom se ne može naći rješenje. Ova odluka mora biti politička", poručio je Menzies, te zakuljčio:

"Ovo je vrlo uznemirujuća situacija. Želim reći da mi je jako žao. Istinski smo solidarni s njima i osjećamo njihovu bol. Toliko djece, porodica, civila je pogođeno ovim sukobom i gledati to je srceparajuće."

TRT Balkan / agencije