Sedam ubijenih radnika bili su državljani Australije, Poljske, Velike Britanije, Palestine, kao i američko-kanadski dvojni državljanin.    Foto: AA

Tijela radnika organizacije Svjetska centralna kuhinja (WCK) ubijenih u izraelskom napadu na Pojas Gaze stigla su u srijedu na egipatsku stranu graničnog prijelaza Rafah, javlja televizija Al-Qahera News.

Međunarodna dobrotvorna organizacija potvrdila je da je sedam njenih humanitarnih radnika ubijeno u ponedjeljak u izraelskom napadu.

"Tim WCK-a je putovao u dekonfliktnu zonu u dva blindirana automobila označena logotipom WCK", navodi se u saopštenju.

Organizacija navodi da je unatoč koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, konvoj pogođen dok je izlazio iz svog skladišta u južnom gradu Deir al-Balahu, gdje je tim podijelio više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani dovezenoj u Gazu pomorskim putem.

"Ovo nije samo napad na WCK, ovo je napad na humanitarne organizacije koje se pojavljuju u najtežim situacijama u kojima se hrana koristi kao oružje rata. Ovo je neoprostivo", rekla je direktorica WCK-a Erin Gore.

Sedam ubijenih radnika bili su državljani Australije, Poljske, Velike Britanije, Palestine, kao i američko-kanadski dvojni državljanin.

TRT Balkan / agencije