Navedeno je da su tijela pokopana u masovnoj grobnici u gradu Rafah na jugu Gaze.      Foto: Reuters

Tijela 100 Palestinaca, koje je Izrael predao nakon što ih je kidnapovao iz raznih dijelova Pojasa Gaze, pokopana su u masovnu grobnicu u Rafahu.

Prema vijestima službene palestinske agencije WAFA, izraelske snage su dopremile 100 tijela Palestinaca koje su oteli iz raznih dijelova Gaze od 7. oktobra na stranu Gaze kroz granični prelaz Kerem Abu Salim.

Saopćeno je da je "pregledom nekih tijela neidentifikovanih Palestinaca utvrđeno da su neki od njihovih organa ukradeni".

Navedeno je da su tijela pokopana u masovnoj grobnici u gradu Rafah na jugu Gaze.

Vlada u Gazi je u ranijem saopćenju optužila Izrael za otmicu tijela Palestinaca i krađu njihovih organa, te zatražila osnivanje nezavisnog međunarodnog istražnog odbora po tom pitanju.

U pisanoj izjavi Ureda za medije vlade u Gazi 27. decembra objavljeno je da su primljena tijela 80 Palestinaca koji su ubijeni i kidnapovani nakon izraelskih kopnenih napada na Gazu.

Naveli su da su utvrđene promjene na nekim tijelima, što ukazuje na krađu organa.

Palestinske vlasti objavile su da su izraelske snage uzele više od 100 tijela iz bolničke mrtvačnice i dvorišta tokom racije na bolnicu Shifa u Gazi prošlog novembra.

TRT Balkan / agencije