Zabihullah Mujahid, glasnogovornik privremene vlade Afganistana, naveo je da je ruski avion sinoć nestao sa radara na granici Afganistana i Tadžikistana.      Foto: AA

Talibanska administracija saopćila je da se nastavljaju akcije traženja i spašavanja ruskog aviona koji se srušio u pokrajini Badakhshan, na sjeveroistoku Afganistana.

Zabihullah Mujahid, glasnogovornik privremene vlade Afganistana, naveo je da je ruski avion sinoć nestao sa radara na granici Afganistana i Tadžikistana.

Podijelivši informaciju da afganistanske zračne snage nastavljaju s traženjem i spašavanjem u regionu, Mujahid je naveo da će više informacija imati kasnije.

Afganistansko Ministarstvo saobraćaja i civilnog zrakoplovstva saopćilo je da avion nije imao afganistanski zračni prostor na svojoj ruti i da se možda srušio zbog tehničkog kvara.

U prvom saopćenju afganistanskih vlasti povodom nesreće navedeno je da se radi o indijskom putničkom avionu.

Zabihullah Amiri, direktor za kulturu i informiranje pokrajine Badakhshan, rekao je ranije da se indijski putnički avion srušio u planinama Tohaka koje se nalaze između okruga Kuran-Munjan i Zibak.

Međutim, indijski Generalni direktorat za civilno zrakoplovstvo (DGCA) objavio je da srušeni avion nije pripadao Indiji.

Kasnije je ruska Federalna agencija za zračni saobraćaj (Rosaviatsiya) objavila da je privatni avion koji se srušio sa šest ljudi u njemu registrovan u Rusiji.

Rosaviatsiya je saopćila da je model aviona Falcon 10, upisan u državni registar civilnih aviona Ruske Federacije, nestao sa radara sinoć u zračnom prostoru Afganistana u blizini granice sa Tadžikistanom.

U saopćenju se navodi da je avion bio čarter let zdravstvene službe na relaciji Gaja (Indija) - Taškent (Uzbekistan) - Žukovski (Rusija), a prva tačka polaska privatnog aviona bio je tajlandski aerodrom Utapao.

TRT Balkan / agencije