Tajvanska firma negira da je napravila pejdžere koji su eksplodirali

Tajvanska firma negira da je napravila pejdžere koji su eksplodirali

Kompanija Apollo Gold kaže da su uređaji kompanije BAC.
Što se tiče nedavnih medijskih izvještaja o pejdžeru AR-924, istakli su da ovaj model proizvodi i prodaje BAC.         Foto: AA

Tajvanska firma Gold Apollo u srijedu je negirala da je napravila pejdžere koji su eksplodirali u Libanu.

Iz kompanije je navedeno da je Apollo Gold Corporation uspostavila dugoročnu autorizaciju privatne robne marke i regionalnu agencijsku saradnju sa kompanijom BAC, koja ima licencu za korištenje njenog brenda.

"Prema sporazumu, dajemo ovlast BAC-u da koristi našu robnu marku za prodaju proizvoda u određenim regijama, ali dizajnom i proizvodnjom proizvoda u potpunosti upravlja BAC", naveli su.

Što se tiče nedavnih medijskih izvještaja o pejdžeru AR-924, istakli su da ovaj model proizvodi i prodaje BAC.

"Mi samo dajemo autorizaciju robne marke i nemamo učešće u dizajnu ili proizvodnji ovog proizvoda", dodali su.

Ranije je i osnivač kompanije Hsu Ching-kuang negirao bilo kakvu umiješanost svoje kompanije u izradu pejdžera koji su eksplodirali u Libanu.

Izraelska obavještajna agencija Mossad postavila je eksploziv u baterije pejdžera koji su eksplodirali u utorak u Libanu, usmrtivši devet ljudi i ranivši oko 2.800 drugih, uključujući 200 u kritičnom stanju, prenosi kanal Sky News Arabia.

New York Times, pozivajući se na zvaničnike koji su željeli ostati anonimni, navodi da su pejdžeri koje je libanska grupa naručila od Gold Apolla na Tajvanu bili neovlašteni prije nego što su stigli u Liban.

TRT Balkan / agencije