WHO: Polovina dječije populacije u Jemenu je pothranjena        Foto: Reuters Archive

Otprilike polovina sve jemenske djece mlađe od pet godina je neuhranjena, njih ukupno 2,4 miliona, dok je 17,8 miliona ljudi u toj zemlji potrebna zdravstvena podrška, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

“Nedavni događaji oko Crvenog mora i napadi na Jemen, u jeku pogoršavanja situacije na okupiranoj palestinskoj teritoriji, mogu preokrenuti teško stečeni napredak za mir i stabilnost. Narod Jemena je proživio duboku devastaciju, glad i nasilje. Oni zaslužuju život u miru i napretku“, rekao je novinarima u Ženevi Arturo Pesigan, predstavnik SZO-a u Jemenu.

Napominjući da je samo 51 posto zdravstvenih ustanova u potpunosti operativno u Jemenu, on je rekao da se mnoge regije Jemena suočavaju s najgorim zdravstvenim i razvojnim izazovima.

“Samo u zapadnoj provinciji Hodeidah se nalazi 135.000 interno raseljenih domaćinstava i 916 kampova interno raseljenih osoba“, rekao je Pesigan, dodajući da je to pogoršalo socio-ekonomske probleme sa kojima se suočavaju zajednice i zdravstvene ustanove.

Predstavnik WHO-a dalje je rekao da je Jemen preplavljen malarijom, dengom, boginjama, difterijom i akutnom dijarejom, za koju se sumnja da je kolera.

“Od početka 2024. godine prijavljeno je 3.940 slučajeva akutne vodene dijareje i sumnje na koleru, uz 13 povezanih smrtnih slučajeva“, istakao je Pesigan, ističući da je Jemen klasifikovan kao najveća epidemija kolere na svijetu, s preko 2,5 miliona prijavljenih slučajeva između 2016. i 2021. godine.

Također je naglasio da se SZO suočava sa ozbiljnim nedostatkom humanitarne podrške u Jemenu.

“Danas je Jemen na kritičnoj raskrsnici. Dani koji dolaze će odrediti budućnost više od 35 miliona ljudi“, upozorio je Pesigan.

Tenzije su eskalirale u Crvenom moru usred napada koje je jemenski pokret Huti izveo na komercijalne brodove za koje se sumnja da su povezani s Izraelom.

Huti kažu da njihovi napadi imaju za cilj pritisak na Izrael da zaustavi svoj smrtonosni napad na Pojas Gaze, u kojem je ubijeno blizu 25.500 ljudi.

SAD i Velika Britanija pokrenule su zračne napade na položaje Huta u Jemenu posljednjih dana u znak odmazde za napade, koji su stvorili strah od novog napada inflacije i prekida lanca snabdijevanja.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

TRT Balkan / agencije