"Pozivamo na hitan prekid vatre, aktivnu zaštitu civila i zdravstvenu zaštitu i poštivanje međunarodnog humanitarnog prava", navedeno je iz SZO-a.                Foto: AA

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da 22 od 36 bolnica u Gazi nisu u funkciji zbog nedostatka goriva, napada i nesigurnog okruženja.

"U Gazi 22 od 36 bolnica, ili više od polovine, su van funkcije zbog nedostatka goriva, napada i nesigurnog okruženja", objavio je SZO na X-u.

Naveli su da nema dovoljno zaliha u 14 bolnica koje služe za nastavak kritičnih operacija koje spašavaju živote i opslužuju pacijente na odjelima za intenzivnu njegu.

"Pozivamo na hitan prekid vatre, aktivnu zaštitu civila i zdravstvenu zaštitu i poštivanje međunarodnog humanitarnog prava", navedeno je iz SZO-a.

Izrael izvodi nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, uključujući bolnice, rezidencije i bogomolje, otkako je Hamas pokrenuo prekogranični napad 7. oktobra.

Izrael od 7. oktobra izvodi žestoke napade na Pojas Gaze u kojima je ubijeno najmanje 11.240 Palestinaca, uključujući 4.630 djece i 3.130 žena, a više od 28.200 ljudi je povrijeđeno.

Na Zapadnoj obali i Al-Qudsu/Jerusalemu izraelske snage i jevrejski doseljenici ubili su 193 Palestinca.

TRT Balkan / agencije