"Prošlo je 12 dana otkako smo posljednji put uspjeli doći do sjeverne Gaze", dodaje se u objavi.         Foto: AA

Planirana misija u bolnicu Al-Awda i četiri druge u sjevernoj Gazi otkazana je četvrti put jer se nije mogla zajamčiti sigurnost, objavio je SZO na platformi društvenih medija X, ranije poznatoj kao Twitter, u nedjelju navečer.

"Danas je @WHO otkazao planiranu misiju u bolnicu Al-Awda i središnju ljekarnu u sjevernoj #Gazi po četvrti put od 26. prosinca jer nismo dobili sigurnosna jamstva", stoji u objavi.

"Prošlo je 12 dana otkako smo posljednji put uspjeli doći do sjeverne Gaze", dodaje se u objavi.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je izjavila da su intenzivni zračni napadi, ograničeno kretanje i ometane komunikacije učinili “gotovo nemogućom” isporuku medicinskih potrepština u izoliranom obalnom pojasu, posebno na sjeveru.

"Većina bolnica ima ozbiljan nedostatak osoblja jer su zdravstveni radnici otišli zbog naredbi o evakuaciji ili nesigurnosti. U međuvremenu, pristup pacijenata zdravstvenim ustanovama otežan je opasnim uvjetima", stoji u objavi.

Hitno je potreban siguran i nesmetan pristup sjevernom dijelu Pojasa Gaze, zatražio je šef SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na X-u.

"Daljnja odgađanja dovest će do više smrti i patnje za previše ljudi", napisao je.

TRT Balkan