U izvještaju se navodi da je konzumiranje previše soli najveći faktor rizika za smrtne slučajeve povezane s ishranom.     Foto: Reuters

Globalni izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o smanjenju unosa natrijuma pokazuje da će svijet teško postići cilj smanjenja potrošnje ovog nutrijenata za 30 posto do 2025. godine.

Natrijum je esencijalni nutrijent, ali povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i prerane smrti ukoliko se konzumira u prevelikoj količini, a njegov glavni izvor je kuhinjska so (natrijum hlorid), ali se nalazi i u drugim začinima kao što je natrijum glutamat.

Izvještaj, prvi ove vrste, pokazuje da politike smanjenja natrija štite samo tri posto svjetske populacije, a 73 posto od 194 države članice WHO-a ne provode u potpunosti takve politike.

"Nezdrava ishrana je vodeći uzrok smrti i bolesti u svijetu, a prekomjeran unos natrijuma jedan je od glavnih krivaca", rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Naglasio je da zemlje moraju u tom smislu uraditi mnogo više.

"Ovaj izvještaj pokazuje da većina država tek treba da usvoji bilo kakvu obaveznu politiku smanjenja natrija, čime i dalje ostavljaju svoje građane u riziku od srčanog udara, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema", dodao je Ghebreyesus.

Procjenjuje se da je globalni prosječni unos soli 10,8 grama dnevno, što je više nego dvostruko od preporuke WHO-a koja iznosi manje od pet grama soli dnevno ili jedne čajne kašike.

U izvještaju se navodi da je konzumiranje previše soli najveći faktor rizika za smrtne slučajeve povezane s ishranom.

TRT Balkan / agencije