Broj novozaraženih u Evropi se udvostručio u posljednje dvije sedmice.      Foto: Reuters

Evropa je kontinent koji je trenutno centar globalne epidemije virusa s 90 posto potvrđenih slučajeva majmunskih boginja, sudeći prema podacima kojima raspolaže SZO.

Šef SZO-a za Evropu Hans Kluge pozvao je vlade u svim zemljama da pojačaju napore u sprečavanju majmunskih boginja, upozoravajući da je vrijeme od suštinskog značaja.
"Hitna i koordinirana akcija je imperativ ako želimo skrenuti ugao u trci da preokrenemo trenutno širenje ove bolesti", rekao je Kluge.

SZO je danas odbio da majmunske boginje proglasi vanrednim stanjem za javno zdravlje od međunarodnog značaja, što je najviši nivo uzbune.

Međutim, šef SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da su majmunske boginje "evoluirajuća prijetnja zdravlju". Tedros je pozvao vlade da pojačaju nadzor, traženje kontakata i da osiguraju da ljudi s visokim rizikom imaju pristup vakcinama i antivirusnim lijekovima.

Kluge je rekao da će SZO vjerovatno uskoro preispitati da li su majmunske boginje globalna zdravstvena opasnost, s obzirom na "brzu evoluciju i hitnu prirodu događaja".
Rekao je da su 99 posto pacijenata oboljelih od majmunskih boginja u Evropi muškarci u dobi između 21 i 40 godina.

Podsjetimo, do sada je evidentiran po jedan slučaj zaraze majmunskim boginja u Srbiji i u Hrvatskoj. Oba slučaja su ispitana i dijagnosticirana.

TRT Balkan / agencije