Komentarišući rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja je donesena u ponedjeljak, Tedros je pozvao sve strane da djeluju kako bi se rezolucija odmah provela.          Foto: Reuters

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozdravio je nedavnu rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) kojom se poziva na potpuni i trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Ghebreyesus je na konferenciji za novinare upozorio na strašnu situaciju na palestinskoj teritoriji gdje je više od 37.200 ljudi ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobra prošle godine.

Komentarišući rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja je donesena u ponedjeljak, Tedros je pozvao sve strane da djeluju kako bi se rezolucija odmah provela.

Istakao je da se uprkos izvještajima o povećanju isporuke hrane u Gazu, značajan dio njenog stanovništva i dalje suočava sa glađu.

Tedros je spomenuo i pogoršanje situacije na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje, kako je kazao, napadi na zdravstvene ustanove i ograničenja kretanja ometaju pristup zdravstvenim uslugama.

TRT Balkan / agencije