SZO: 94.000 litara goriva dnevno potrebno za održavanje bolnica u Gazi

SZO: 94.000 litara goriva dnevno potrebno za održavanje bolnica u Gazi

"Nedostatak goriva i sanitetskog materijala dovodi u opasnost mnoge pacijente", upozorio je Peeperkorn.
Najmanje 94.000 litara goriva je potrebno dnevno za održavanje ključnih funkcija u 12 velikih bolnica u Gazi.     Foto: AA

Najmanje 94.000 litara goriva je potrebno dnevno za održavanje ključnih funkcija u 12 velikih bolnica u Gazi, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija.

Richard Peeperkorn, predstavnik SZO na okupiranoj palestinskoj teritoriji rekao je novinarima da akutna nestašica goriva i sanitetskog materijala dovodi u opasnost 1.000 pacijenata kojima je potrebna dijaliza, 130 prijevremeno rođenih beba u inkubatorima, 2.000 pacijenata sa karcinomom i pacijenata na intenzivnoj njezi, osobama na respiratorima i onima koji primaju njegu uz pomoć mašina.

"Zdravlje majki i novorođenčadi se pogoršava jer akutna kriza sa gorivom dovodi bebe u opasnost, pogoršavajući status bezbjednosti hrane", rekao je Peeperkorn.

Napominjući da u Gazi ima oko 50.000 trudnica, rekao je da se pod ovim uslovima dešava u prosjeku 183 porođaja dnevno.

Dodao je da zbog sprečavanja ulaska ili izlaska humanitarnih zaliha i pacijenata, u prosjeku 95 pacijenata dnevno nije u mogućnosti pristupiti specijalizovanoj zdravstvenoj zaštiti izvan Gaze.

Prema njegovim riječima od 7. oktobra bilo je 75 potvrđenih napada na objekte zdravstvene zaštite u Gazi, u kojima je ubijeno 16 zdravstvenih radnika na dužnosti, dok ih je 30 povrijeđeno.

Peeperkorn je pozvao na kontinuirano snabdijevanje Gaze gorivom, hranom, vodom i medicinskim potrepštinama, naglašavajući potrebu za sigurnim prolazom zaliha u Gazu i humanitarnim prekidom vatre.

Pozvao je i na poništavanje izraelske naredbe o evakuaciji Palestinaca da napuste domove u sjevernoj Gazi i da se presele na jug.

TRT Balkan / agencije