Države, uključujući Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Kinu, obratit će se sudijama tokom sedmodnevne sesije koja počinje od ponedjeljka.      Foto: Reuters

Najviši sud UN-a održaće rasprave o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija od 1967. godine, očekujući, što je neviđeno, da će 52 zemlje iznijeti dokaze.

Države, uključujući Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Kinu, obratit će se sudijama tokom sedmodnevne sesije koja počinje od ponedjeljka u Palati mira u Hagu, sjedištu Međunarodnog suda pravde (ICJ).

U decembru 2022. godine, Generalna skupština UN-a je zatražila od ICJ-a neobavezujuće "savjetodavno mišljenje" o "pravnim posljedicama koje proizlaze iz politika i prakse Izraela na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući Istočni Jerusalem."

Iako bi svako mišljenje ICJ-a bilo neobavezujuće, ono dolazi usred sve većeg međunarodnog pravnog pritiska na Izrael zbog rata u Gazi nakon napada 7. oktobra.

Za razliku od slučaja genocida

Rasprave su odvojene od slučaja visokog profila koji je pokrenula Republika Južna Afrika tvrdeći da Izrael čini genocidne činove tokom trenutnog rata u Gazi.

Izrael ne učestvuje u raspravama i bijesno je reagovao na zahtjev UN-a iz 2022. godine, pri čemu je premijer Benjamin Netanyahu nazvao to "odvratnim" i "sramotnim".

Sedmicu nakon UN-ove rezolucije, Izrael je najavio seriju sankcija protiv Palestinske vlasti kako bi je "natjerao da plati cijenu" za to.

U petak je odbio južnoafrički zahtjev za uvođenje dodatnih mjera protiv Izraela, ali je istakao potrebu da se presuda provede u potpunosti.

“Dugotrajna okupacija”

Generalna skupština je zatražila od ICJ-a da razmotri dva pitanja.

Prvo, sud treba ispitati pravne posljedice onoga što je UN nazvao "kontinuiranim kršenjem prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje" od Izraela.

Ovo se odnosi na "dugotrajnu okupaciju, naseljavanje i aneksiju palestinske teritorije koja je okupirana od 1967. godine" i "mjere usmjerene na izmjenu demografskog sastava, karaktera i statusa Svetog grada Jerusalema".

Od ICJ-a je također zatraženo da ispita posljedice onoga što je opisao kao izraelsko "usvajanje srodnih diskriminatornih zakona i mjera".

Drugo, ICJ bi trebao savjetovati o tome kako "postupci Izraela utječu na pravni status okupacije" i kakve su posljedice za UN i druge zemlje.

Sud će "hitno" presuditi u ovom slučaju, vjerovatno do kraja godine.

TRT Balkan / agencije