U saopćenju se navodi da se pokušaji nasilja i opravdavanje nasilja na libijskoj teritoriji ne mogu nikako prihvatiti.     Foto; Reuters

Svjetska unija muslimanskih učenjaka pozvala je na okončanje sukoba u Libiji i uspostavljanje nacionalnog pomirenja, jedinstva i solidarnosti.
U saopćenju se navodi da sa zabrinutošću prate sukobe između Vlade nacionalnog jedinstva i snaga druge vlade na libijskoj teritoriji, čime se ugrožavaju sigurnost i mir u zemlji, ali i u cijeloj regiji.
Navodi se da se pokušaji nasilja i opravdavanje nasilja na libijskoj teritoriji ne mogu nikako prihvatiti.
U saopćenju se libijski narod poziva na jedinstvo i solidarnost, nacionalno pomirenje, kao i na rješavanje sporova dijalogom i izbjegavanje svega što podstiče podjele ili dovodi do građanskog rata među ljudima.
Dodaje se da je potrebno ubrzati miran dijalog i prekid sukoba te spriječiti civilne žrtve i oštećenje imovine, naglasivši da je potrebno raditi i na pripremi ustava i održavanja izbora u zemlji.
Najmanje 32 osobe su poginule, a desetine povrijeđene u sukobima između rivalskih militanata u nekoliko okruga u Tripoliju.

TRT Balkan / agencije