Izraelski vojnik provjerava dokumente Palestinaca u Salfitu na Zapadnoj obali koju je Izrael okupirao.         Foto: Reuters

Izraelska ograničenja i rastuća fiskalna ograničenja na palestinskim teritorijama ozbiljno utječu na ekonomske uvjete Palestinaca i ometaju njihov pristup pravovremenoj zdravstvenoj zaštiti koja spašava živote, saopćila je Svjetska banka.

U izvještaju pod nazivom "Trka s vremenom", Svjetska banka je u ponedjeljak navela da je palestinska ekonomija u cjelini bila ispod potencijala, a očekuje se da će prihod po glavi stanovnika stagnirati.

Siromaštvo na palestinskim teritorijama je u porastu, a svaki četvrti Palestinac živi ispod granice siromaštva, rekao je globalni zajmodavac sa sjedištem u Washingtonu.

Izraelska ograničenja kretanja i trgovine na okupiranoj Zapadnoj obali, blokada Gaze i podjela između dvije palestinske teritorije bili su među nekoliko faktora koji su palestinsku ekonomiju doveli u veliki rizik, navodi se u izvještaju.

"Fiskalna ograničenja teško opterećuju palestinski zdravstveni sistem, a posebno njegovu sposobnost da se nosi s rastućim teretom nezaraznih bolesti", rekao je Stefan Emblad, direktor Svjetske banke za Zapadnu obalu i Gazu, u izjavi objavljenoj uz izvještaj.

Ograničenja, uključujući "dugotrajan, birokratski režim izdavanja dozvola", često otežavaju pružanje pravovremene zdravstvene zaštite Palestincima, rekao je on.

Pristup vanjskim medicinskim uputnicama za liječenje karcinoma, srčanih bolesti i stanja majki i poroda značajno je ugrožen zbog fizičkih i administrativnih ograničenja, navodi se u saopštenju.

“Situacija je posebno kritična u Gazi, koja pati od ograničenijih kapaciteta zdravstvenog sistema i gdje se pacijenti bore da na vrijeme dobiju potrebne zahtjeve za izdavanje medicinske dozvole,” navodi se.

"Podaci istraživanja pokazuju da je skoro blokada Gaze utjecala na smrtnost, jer neki pacijenti ne prežive dužinu procesa izdavanja dozvole."

Hiljade Palestinaca sa Zapadne obale i Gaze godišnje pređu u Izrael radi liječenja nedostupnog na osiromašenim okupiranim palestinskim teritorijama.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu – sada dom za blizu tri miliona Palestinaca – od Šestodnevnog rata 1967. godine, kada je zauzeo i Gazu, gusto naseljenu obalnu enklavu iz koje se od tada povukao.

Prošle godine, Izrael je izdao dozvole za ulazak za više od 110.000 medicinskih posjeta za stanovnike Zapadne obale, prema COGAT-u, tijelu izraelskog Ministarstva odbrane koje nadgleda civilne poslove na palestinskim teritorijama.

Više od 17.000 takvih dozvola izdato je u istom periodu Palestincima iz Gaze, gdje živi 2,3 miliona ljudi.

Izraelska blokada koju je uveo Izrael otkako je Hamas došao na vlast 2007. godine također je ometala sanitetsko snabdijevanje enklave.

Svjetska banka je pozvala izraelske i palestinske vlasti da bolje upravljaju takvim medicinskim slučajevima i olakšaju proces izdavanja dozvola u pokušaju da pruže pravovremenu zdravstvenu pomoć pacijentima i njihovim pratiocima.

Općenito, palestinska ekonomija stagnira posljednjih pet godina, rekao je Emblad, dodajući da se ne očekuje da će se poboljšati ako se politika na terenu ne promijeni.

"S obzirom na trend rasta stanovništva, očekuje se da će dohodak po glavi stanovnika stagnirati", navela je Svjetska banka.

TRT Balkan