Nakon zemljotresa u Turkiye koji je pogodio 10 provincija, kao i Siriju, mnogi timovi učestvuju u naporima potrage i spašavanja. Foto: AA

"Područje između Turkiye i Sirije više od 100 godina nije doživjelo tako veliki zemljotres kao onaj koji je u ponedjeljak rano ujutro pogodio tursku provinciju Kahramanmaras", napomenuo je direktor švicarske seizmološke službe.

Stefan Vimer je u četvrtak za švicarski televizijski kanal SRF, koji emituje program na njemačkom jeziku, razgovarao o zemljotresima magnitude 7,7 i 7,6 koji su u ponedjeljak pogodili 10 pokrajina u južnoj Turkiye.

Najmanje 17.674 ljudi je poginulo, a 72.879 je povrijeđeno u dva snažna zemljotresa u Turkiye, izjavio je u četvrtak potpredsjednik Fuat Oktay.

Wiemer je rekao da nije slučajnost da se jaki zemljotresi često događaju između ove dvije zemlje.

“Ovdje je istočnoanadolski rasjed, gdje se napetosti akumuliraju i nestaju, posebno sa zemljotresom jačine 7,7 stepeni. Ovako veliki zemljotres je zaista rijedak”, rekao je.

Zemljotres jačine 8 stepeni Richterove skale dogodi se možda jednom godišnje u svijetu, dodao je on.

Navodeći primjer iz historije, rekao je da je Halep mnogo puta bio potresen velikim zemljotresima, dodajući da potres jačine 7,7 stepeni već predstavlja veliki.

Napominjući da postoje naknadni zemljotresi danima, sedmicama, pa čak i mjesecima nakon tako velikih zemljotresa, Wiemer je rekao da se oni uglavnom smanjuju u broju i intenzitetu tokom vremena.

TRT World