Ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir signalizirao je da će glasati protiv sporazuma, kazavši da bi on trebao uključivati oslobađanje izraelskih vojnika koje je također preuzeo Hamas.     Foto: Reuters Archive

Izrael je obećao da će "nastaviti svoj rat" protiv Hamasa nakon primirja u Gazi, navodi se u službenoj izjavi koju je AFP-u poslao ured premijera.

"Izraelska vlada, izraelska vojska i snage sigurnosti nastavit će rat kako bi vratili sve one koji su kidnapovani, eliminirali Hamas i osigurali da više ne postoji prijetnja državi Izrael iz Gaze", navodi se u saopćenju primljenom u jutarnjim satima srijede.

AFP izvještava da se prije glasanja u kabinetu Netanyahu suočio s pobunom unutar svoje desničarske koalicije, od kojih neki vjeruju da je to previše ustupaka Palestincima za koje su obećali da će ih slomiti.

Ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir signalizirao je da će glasati protiv sporazuma, kazavši da bi on trebao uključivati oslobađanje izraelskih vojnika koje je također preuzeo Hamas.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je prije ključnog sastanka da je dobio uvjerenje da sporazum neće značiti kraj rata protiv Hamasa.

"Odmah nakon što iscrpimo ovu fazu", rekao je, sigurnosne operacije će se "nastaviti punom snagom".

Američki predsjednik Joe Biden kazao je da mu je duboko laknulo što će neki taoci uskoro biti oslobođeni prema dogovoru koji je posredovao uz pomoć cijelog Bliskog istoka.

"Izuzetno sam zadovoljan što će se neke od ovih hrabrih duša... ponovo spojiti sa svojim porodicama kada se ovaj dogovor u potpunosti provede", rekao je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

Rusija je također pozdravila humanitarni sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, citirala je novinska agencija RIA glasnogovornicu ruskog Ministarstva vanjskih poslova Mariu Zakharovu.

"Rat će se nastaviti"

U saopćenju, izraelska vlada je naglasila da sporazum o primirju neće značiti kraj rata u Gazi.

Izrael će "nastaviti rat kako bi vratio kući sve taoce, završio eliminaciju Hamasa i osigurao da neće biti nove prijetnje državi Izrael iz Gaze", navodi se u vladinom saopštenju.

Najmanje 14.128 Palestinaca, ogromna većina civila, ubijeno je u Gazi otkako su izraelski zračni napadi bez presedana počeli nakon 7. oktobra, navodi vlada na okupiranim teritorijama.

Najnovije ažuriranje broja smrtnih slučajeva uključuje najmanje 5.600 djece i 3.550 žena.

TRT Balkan / agencije