Prema Cedergrenu, od njega se nije tražilo da napusti svoju dužnost.       Foto: Reuters

Švedski političar podnio je ostavku nakon što je otkriveno da je dijelio rasističke slike i tekstove o crncima i Somalijcima, piše švedski časopis.

Državni časopis Expo razotkrio je i suočio se s Danielom Cedergrenom, vodećim političarem političke stranke Švedski demokrati, o slikama i tekstovima koje je dijelio u privatnim razgovorima o muslimanima, holokaustu, nacizmu, vješanju crnaca i ubijanju Somalijaca.

Političar je u utorak podnio ostavku, rekavši da su to "šale" između njega i osobe kojoj šalje.

Prema Cedergrenu, od njega se nije tražilo da napusti svoju dužnost, ali je odlučio dati ostavku, rekavši da "politika nije njegova stvar".

Izbori u nedjelju

"Nisam akademik. Ja sam običan radnik. Nisam ni na koji način politički obrazovan", rekao je Cedergren.

Kada je prvi put suočen, tvrdio je da se ne sjeća razgovora ili slika, ali nekoliko sati kasnije, objavio je da je podnio ostavku na sve funkcije za Švedske demokrate.

Političar krajnje desnice broj je jedan na općinskim izborima Švedskih demokrata u području Jarfalla i bio je član općinskog vijeća, kao i Odbora za kulturu i slobodno vrijeme, te zamjena u upravnim odborima dviju općinskih firmi za stanovanje i nekretnine.

Švedskim demokratima je nekad bilo zabranjeno učestvovanje u politici zemlje zbog njihovih neonacističkih veza, međutim, krajnje desna stranka očekuje da će postati druga najveća u švedskom parlamentu, Riksdagu, nakon izbora ove nedjelje.

TRT Balkan / agencije