Andersson je također najavila da će nastaviti da vodi Socijaldemokrate.     Foto: AA

Premijerka Magdalena Andersson priznala je u srijedu poraz na izborima u Švedskoj, održanim 11. septembra, otvarajući put opozicionom bloku koji čine četiri desničarske stranke da formira novu Vladu.

Andersson je kazala da je desničarski blok, koji uključuje krajnje desničarsku antimigracionu stranku, osigurao tijesnu većinu u Riksdagu, švedskom parlamentu.
"Sutra ću zatražiti svoju smjenu s mjesta premijerke", rekla je Andersson na konferenciji za novinare.

Međutim, Andersson će voditi tranzicionu Vladu sve dok sljedeća administracija ne preuzme vlast u skandinavskoj državi.

Andersson je također najavila da će nastaviti da vodi Socijaldemokrate, ističući da je njena stranka spremna da sarađuje sa svima koji žele biti dio rješenja problema s kojima se Švedska suočava.

Ulf Kristersson, lider konzervativne Umjerene stranke, rekao je da je desničarski blok "dobio mandat za promjene koje smo tražili".

"Sada počinjem rad na formiranju nove Vlade. Želim da se okupimo zajedno, a ne da se dijelimo", objavio je Kristersson na društvenim mrežama, zahvalivši biračima na podršci.

Prema nezvaničnim rezultatima općih izbora, desničarske stranke osvojile su 49,6 posto glasova, a vladajuća ljevičarska koalicija 48,9 posto.

Prema ovim rezultatima, u parlamentu koji broji 349 zastupnika, desničarske stranke imale bi 176 članova, a ljevičari 173.

Krajnje desničarska stranka Švedski demokrati (SD) postala je druga najveća stranka u zemlji, povećavši broj glasova na 20,6 posto.

TRT Balkan / agencije