Podsjetivši da je Švedska u posljednje vrijeme preduzela opsežne mjere u domenu borbe protiv terorizma, Von Essen je navela kako je u tom smislu intenziviranja saradnja i s Turkiye.     Foto: AA

Šefica Obavještajne službe Švedske Charlotte von Essen poručila je kako njena država nastoji onemogućiti aktivnosti terorističke organizacije PKK koju ovu nordijsku zemlju koristi kao bazu.

Von Essen je u intervjuu za agenciju Anadolu ukazala na značaj međudržavne saradnje kada se radi o borbi protiv terorizma.

Podsjetivši da je Švedska u posljednje vrijeme preduzela opsežne mjere u domenu borbe protiv terorizma, Von Essen je navela kako je u tom smislu intenziviranja saradnja i s Turkiye.

"U okviru mjera predviđenih za ovu godinu nastavljamo s klasificiranjem PKK-a kao terorističke organizacije. Preduzimamo niz različitih mjera kako bismo smanjili prostor djelovanja terorističke organizacije. Nastojimo umanjiti i preduprijediti djelovanje raznih aktera i aktovnisti PKK-a koji Švedsku koristi kao bazu", rekla je Von Essen.

Kazavši kako su Rusija, Kina i Iran zemlje koje predstavljaju prijetnju po sigurnost Švedske, Von Essen je pojasnila kako se prijetnja prvenstveno odnosi na "obavještajne aktivnosti porijeklom iz ovih zemalja".

Podsjetila je da je Švedska nivo upozorenja na prijetnju terorizma od 17. augusta prošle godine podigla s trećeg na četvrti stepen.

"Smatram da će neko vrijeme ovaj nivo prijetnje ostati na četvrtom stepenu, što je samo jedan niže od maksimalnih pet. Konstantno pratimo stanje kako bi u pogodnom momentu nivo prijetnje, samim tim i mjera predostrožnosti, mogao biti smanjen", navela je Von Essen.

Nacionalni centar za procjenu prijetnje od terorizma (NCT), 13. februara je objavio izvještaj o terorističkim prijetnjama Švedskoj za 2023. i 2024. godinu, a koji je obuhvatio i aktivnosti terorističke organizacije PKK.

Kako stoji u izvještaju, "teroristička organizacija PKK nastaviće s aktivnostima prodrijevanja u politiku kroz političke lobije i mrežu podršku u Evropi, gdje je ostvarila redovno finansiranje i vjerovatno svake godine prikupi milione kruna. PKK će za terorističke aktivnosti Turkiye nastaviti kao bazu koristiti Evropu i Švedsku. Vjerovatno će PKK i u 2024. godini nastaviti s aktivnostima kako bi izgradila pozitivan imidž u Švedskoj i regrutovala nove članove".

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije