Kao odgovor na odluku Švedske da izda dozvolu, zvanična Ankara je otkazala predstojeću posjetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona Turkiye.    Foto: Reuters

Švedska je kritikovala čin spaljivanja primjerka svete knjige Kur'ana koji je izveo švedsko-danski desničarski ekstremista u Štokholmu, ali je stala u odbranu svoje odluke da dozvoli planirani čin.

Premijer Švedske Ulf Kristersson poručio je na Twitteru da je spaljivanje knjiga koje su za mnoge ljude svete čin dubokog nepoštovanja.

"Sloboda izražavanja je fundamentalni dio demokratije. Ali ono što je legalno nije nužno i prikladno. Spaljivanje knjiga koje su za mnoge ljude svete predstavlja čin dubokog nepoštovanja. Želim da izrazim suosjećanje sa svim muslimanima koji su uvrijeđeni onim što se dogodilo u Štokholmu”, rekao je Kristersson.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom objavio je na Twitteru da su “islamofobične provokacije nešto užasno“.

“Švedska ima široku slobodu izražavanja, ali to ne znači da švedska vlada ili ja lično podržavamo izražena mišljenja.”

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je primjerak svete knjige Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije dok je izvodio čin spaljivanja Kur'ana u blizini turske ambasade.

U saopštenju policijske uprave Štokholma navedeno je da je Paludanu dozvoljeno da održi protest.

Kao odgovor na odluku Švedske da izda dozvolu, zvanična Ankara je otkazala predstojeću posjetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona Turkiye.

TRT Balkan / agencije