Američki državni sekretar Antony Blinken i švedski premijer Ulf Kirstersson održali su zajedničku konferenciju za novinare nakon sastanka u Washingtonu.    Foto: Reuters

Švedska je službeno postala 32. članica NATO-a ceremonijom prihvaćanja protokola o pristupanju održanom u Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država.

Američki državni sekretar Antony Blinken i švedski premijer Ulf Kirstersson održali su zajedničku konferenciju za novinare nakon sastanka u Washingtonu.

Pokazujući novinarima službeni pristupni protokol za ulazak Švedske u NATO savez, Blinken je rekao: "Ovim dokumentom o pristupanju, želio bih poželjeti dobrodošlicu Švedskoj kao stranci Washingtonskog sporazuma (osnivački sporazum NATO-a) i kao 32. članica NATO-a."

Naglašavajući da će NATO biti još jači s pristupanjem Švedske, Blinken je naveo: "Ovo je povijesni trenutak za Švedsku, povijesni trenutak za naš Savez i povijesni trenutak za naše transatlantske odnose s našim NATO saveznicima."

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u svojoj objavi na društvenoj mreži X objavio je da je Švedska službeno pristupila NATO-u.

"Švedska je postala 32. članica NATO-a i zauzela svoje pravo mjesto za našim stolom. Radujem se podizanju njihovih zastava u sjedištu NATO-a u ponedjeljak", rekao je Stoltenberg, dodajući: "Pristupanje Švedske čini NATO jačim, Švedsku i cijeli Savez sigurnijima."

Službena ceremonija održat će se 11. marta u sjedištu NATO-a u Briselu i tamo će biti podignuta švedska zastava.

Mađarska nacionalna skupština odobrila je 26. februara ulazak Švedske u NATO-u, čime je završen proces odobravanja za sve saveznike.

Švedska je 18. maja 2022. podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u.

TRT Balkan / agencije