Na Forumu će biti otvorena i izložba “Stoljeće Turkiye“, koja otkriva viziju budućnosti te zemlje u oblastima umjetnosti, energetike, odbrane i industrije.          Foto: AA

Diplomatski forum u Antaliji (ADF) će u naredna tri dana okupiti učesnike iz 147 država i još jednom biti glavno globalno stjecište diplomatije.

Treći Diplomatski forum u Antaliji počinje sutra i tokom trodnevnog programa će okupiti blizu 4.500 učesnika, uključujući 19 šefova država, 73 ministra i 57 predstavnika međunarodnih organizacija.

“Postavljanje diplomatije u prvi plan u vrijeme krize“, glavna je tema ovogodišnjeg diplomatskog skupa u Antaliji, a učesnici će raspravljati o brojnim važnim temama i krizama poput klimatskih promjena, migracija, antiislamizma, trgovinskih ratova i vještačke inteligencije.

Inauguralni ADF 2021. godine okupio je blizu 2.000 učesnika, a ovogodišnji očekuje blizu 4.500 učesnika. Na drugom ADF-U održanom 2022. godine bilo je 30 panela, a na ovogodišnjem će biti 52 panela.

Najavljene su i brojne izložbe na kojima će prisustvovati ne samo diplomate i političari, već će svoje mišljenje iznijeti i studenti, intelektualci, nevladine organizacije i poslovni svijet.

Na Forumu će biti otvorena i izložba “Stoljeće Turkiye“, koja otkriva viziju budućnosti te zemlje u oblastima umjetnosti, energetike, odbrane i industrije.

Učesnicima Foruma će biti prikazan i dio izložbe “Neprobojni snovi: Izložba dječjih slikara u Gazi“, koju Direkcija za komunikacije Predsjedništva Turkiye održava u Istanbulu, a organizatori ADF-a na ovaj način ćele skrenuti pažnju na humanitarnu tragediju u blokiranom Pojasu Gaze.

Ceremonija otvaranja će biti propraćena prevodima na francuski, španski, arapski i ruski jezik.

Paneli

Odmah nakon otvaranja ADF-a održat će se panel lidera pod nazivom “Postavljanje diplomatije u prvi plan u vrijeme krize“, što je ujedno i glavna ovogodišnja tema ADF-a.

O ovoj temi će tokom jednosatnog skupa govoriti predsjednici Bugarske, Kosova, Somalije i Džibutija.

U drugom panelu predsjednici Madagaskara, Gvineje Bisao i Konga razgovarat će o tome kako promovirati multilateralizam u vremenima krize.

U okviru foruma su najavljeni i regionalni paneli koji pokrivaju zemlje Afrike, Latinske Amerike i Azijsko-pacifičkog regiona, kojima Turkiye pridaje veliki vanjskopolitički značaj.

Ministri vanjskih poslova Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i britanski specijalni predstavnik za Balkan govoriće na panelu o pitanjima na Balkanu. Tokom panela će biti riječi o izazovima i mogućnostima zemalja na Balkanu.

Na Forumu će biti održana još dva panela, Evroazija i Turski svijet i o Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), na kojima će se razgovarati o sigurnosnim pitanjima.

Na ministarskom nivou će se razgovarati o daljoj institucionalizaciji i unapređenju Organizacije turskijskih država (TDT) u 21. vijeku i o tome kako se može unaprijediti saradnja unutar te organizacije. Na panelu će učestvovati i šef delegacije turskog parlamenta u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PA) i bivši ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Na panelu pod nazivom “Euroazija“ će se razgovarati, ne samo o regionalnim pitanjima, već i o mogućnostima ekonomske saradnje, a predsjednici regionalnih organizacija i predstavnici pojedinih zemalja razgovaraće i o pitanju “povezanosti“.

Afrika

Još jedna regionalna sesija biće održana sa fokusom na Afriku, gdje će biti naglašeno uspostavljanje saradnje uz zaštitu prava svih zemalja. Najavljena su dva panela o Africi.

Prvi panel će biti o regiji Sahel, koja je nedavno došla u žižu javnosti sa sigurnosnim i terorističkim problemima. Na panelu će se saslušati očekivanja zemalja u tom regionu i razgovarati o tome kako se može ostvariti saradnja. Panelu će prisustvovati ministri vanjskih poslova Senegala, Čada, Malija, Burkine Faso i zamjenik ministra vanjskih poslova Gane.

Na drugom panelu o Africi će se raspravljati o mogućnostima koje nudi taj kontinent i njegovom mjestu i važnosti za budućnost. O razvojnom potencijalu kontinenta govorit će ministri vanjskih poslova Kameruna, Zimbabvea, Mozambika, Gabona i Namibije.

U ADF-u će se održati i regionalne sesije na kojima će se razgovarati o transformaciji u Latinskoj Americi i razvoju u Azijsko-pacifičkom regionu. Biće održana i posebna sjednica o Bliskom istoku, a problemi u ovom regionu će se razmatrati u različitim dimenzijama na četiri odvojena panela.

Panel “Kontakt grupa za Gazu“

Na panelu “Kontakt grupa za Gazu“, čiji će domaćin biti turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, razgovaraće se o pitanju Palestine, inicijativama i naporima da se zaustavi masakr u Pojasu Gaze.

Planirano je da panelu prisustvuju potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Jordana, te ministri vanjskih poslova Palestine, Egipta i Saudijske Arabije.

Na panelu pod nazivom “Trajni gradivni elementi mira na Bliskom istoku“ također će se govorit događajima u Gazi. Među učesnicima će biti ministri vanjskih poslova Libana i Palestine, zamjenik ministra vanjskih poslova Bahreina i zamjenik generalnog sekretara Arapske lige.

O turskom modelu “garantstva“ za trajno rješenje palestinskog pitanja govorit će i istaknuti predstavnici akademske zajednice na okruglom stolu.

Četvrti panel, koji će biti fokusiran na Bliski istok, održaće se na ekspertskom nivou, a okupit će novinare i analitičare iz tog regiona koji će razmijeniti mišljenja na temu “Kako se može stvoriti novo ozračje na Bliskom istoku“.

Međunarodna politika i sigurnost

U kategoriji “Međunarodna politika i sigurnost“ najavljeno je više panela na kojima će u fokusu razgovora biti žene kao važan faktor koji aktivno utiče na sigurnosne i diplomatske procese u svijetu.

Najavljen je panel pod nazivom "Žene, mir, sigurnost", koji je održavan i na prethodnim Forumima u Antaliji, a godine će se održati pod vodstvom supruge turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Emine Erdogan, uz učešće na visokom nivou.

Na forumu će biti riječi i o rasizmu, ksenofobiji, antiislamizmu i posredovanju.

Manje razvijene zemlje

Biće održan i panel podrške nerazvijenim zemljama uz učešće predstavnika Tehnološke banke Ujedinjenih nacija (UN) i UNDP-ovog Centra za razvoj privatnog sektora.

Predstavnici Tehnološke banke UN-a i Centra za razvoj privatnog sektora UNDP-a sastaće se sa predstavnicima nerazvijenih zemalja.

Na drugom panelu će fokus biti na doprinosu lokalnih vlasti globalnim pitanjima.

Na dnevnom redu ovogodišnjeg ADF-a su i energetska i prehrambena sigurnost, a na panelu o klimatskim promjenama će učestvovati i afričke i bliskoistočne zemlje.

Održat će se i okrugli sto pod nazivom “Međunarodna trgovina, povezanost i međuzavisnost“, na kojem će učestvovati potpredsjednik Republike Turkiye Cevdet Yilmaz.

Paneli na ekspertskom nivou

Na ADF-u će se i ove godine razgovarati o mladima, tehnologiji i nauci, a drugog dana foruma će se razgovarati o najnovijim dostignućima u oblasti svemirskih istraživanja.

Na panelu pod nazivom “Vještačka inteligencija i diplomatija“, koji je planiran za treći dan, stručnjaci će razmijeniti mišljenja o mogućnostima i rizicima koje predstavlja umjetna inteligencija.

Prethodni ADF

Prethodni Diplomatski forum u Antaliji održan je u martu 2022. godine uz učešće više od 3.000 ljudi iz 75 država i sa glavnom temom “Rekonstruisanja diplomatije“.

Forumu je prisustvovalo 17 šefova država i vlada, 80 ministara i 39 predstavnika međunarodnih organizacija.

Turski predsjednik Erdogan je održao uvodni govor Foruma te je održao 11 bilateralnih sastanaka, a tadašnji turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je na marginama Foruma održao 67 bilateralnih sastanaka.

Erdogan se u okviru foruma sastao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Na sastanku, koji je pratilo oko 400 domaćih i stranih novinara, Turkiye je naglasila neophodnost otvorenosti humanitarnih koridora.

Turkiye, koja se zalaže za okončanje rata između Rusije i Ukrajine i trajni mir, prvi put je za stol okupila ministar vanjskih poslova Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebu i to baš na marginama tog ADF-a na trilateralnom susretu kojem je prisustvovao i turski ministar vanjskih poslova.

Veliku pažnju na prethodnom ADF-u privukao je i susret turskog ministra vanjskih poslova Cavusoglua sa armenskim kolegom Araratom Mirzoyanom.

TRT Balkan / agencije