Teroristička organizacija PKK/YPG-SDF nastavlja svoje napade u deeskaliranim područjima u Siriji, u petak je izvela više minobacačkih napada na područja pod kontrolom opozicije, što je rezultiralo smrću šest osoba, uključujući petero djece.     Foto: AA Archive

Tenzije su eskalirale u oružani sukob između frakcija PKK/YPG-SDF, koje podržava Globalna koalicija protiv Daesha predvođena SAD-om, i Vojnog vijeća Deir Ezzora zbog hegemonističkih praksi te terorističke organizacije.

"Brojne žrtve i povrede dogodile su se na obje strane tokom sukoba. Sklonost organizacije prema nasilju i represiji u rješavanju problema tokom ovog razdoblja pridonijela je povećanju broja žrtava", rekli su sigurnosni izvori u petak.

"Osim toga, zaštitnički stav Sjedinjenih Država prema terorističkoj organizaciji tokom ovih događaja ohrabrio je PKK/YPG-SDF i izazvao značajnu reakciju među arapskim plemenima."

"Nasilje počinjeno od strane organizacije PKK/YPG-SDF, koja je još jedna teroristička organizacija navodno naoružana za borbu protiv Daesha, nad lokalnim stanovništvom u istočnom Eufratu doseglo je zabrinjavajuće razine", dodali su izvori.

Pristup organizacije PKK/YPG-SDF sklon nasilju prema stanovništvu pod njihovom kontrolom još je jednom pokazao da teroristička organizacija ne može učinkovito zastupati prava sirijskih Kurda i Arapa niti djelovati kao učinkovit akter u borbi protiv Daesha.

Gađanje civila

Osim toga, teroristička organizacija PKK/YPG-SDF nastavlja s napadima u deeskaliranim područjima u Siriji, uz ugnjetavanje arapskih plemena.

Teroristička grupa je u petak izvela više minobacačkih i raketnih napada na područja pod kontrolom opozicije, što je rezultiralo smrću šestero ljudi, uključujući petero djece.

"Dokumentirani zločini organizacije PYD/YPG-SDF, prema izvještajima UN-a, kao što je prisilno regrutiranje maloljetnika, provođenje proizvoljnog pritvaranja civila i podvrgavanje civila prisilnom raseljavanju, dosegnuli su neprihvatljivu razinu", rekli su izvori.

"Neprestani pokušaji terorističke grupe da dominira nad prirodnim resursima Sirije i njezinim stanovništvom su neprihvatljivi."

Aktivnosti terorističke organizacije PKK/YPG-SDF predstavljaju najveću prijetnju teritorijalnoj cjelovitosti i stabilnosti Sirije.

"Nedavni sukobi i napadi usmjereni na civile naglašavaju da je retorika „bratstva naroda“ terorističke organizacije u stvarnosti samo jedan primjer nasilja koje nanosi lokalnom stanovništvu", dodali su izvori.

Nedavni događaji ponovno su istaknuli da PKK/YPG-SDF ne zastupa prava sirijskih Kurda i Arapa i da se spremno transformira u opresivnu organizaciju, pribjegavajući terorizmu u svim okolnostima.

Intenzivan sukob

Ranije u petak lokalni izvori rekli su da su naoružana arapska plemena u Jarablusu pokrenula operaciju potpunog čišćenja te terorističke organizacije iz regije, pri čemu je većina pod kontrolom opozicionih snaga, a neke dijelove okupirala je teroristička grupa PKK/YPG.

Teroristi PKK/YPG uklonjeni su s tog područja nakon teških sukoba.

Nakon toga teroristička organizacija, koja nastavlja okupaciju u sjevernim dijelovima okruga Manbij, izvršila je napad na selo u regiji Jarablus u kojem je ubijeno šest osoba, a povrijeđeno osam.

Kao odgovor na napad na civile, arapska plemena su upotrijebila teško oružje za gađanje položaja PKK/YPG.

Od tada se intenzivirao oružani sukob s arapskim plemenima u području Deir Ezzora u istočnoj Siriji koje je okupirao PKK/YPG.

Praćenje sa „zabrinutošću“

Ankara je saopćila kako sa "zabrinutošću" pomno prati nedavne sukobe između ogranaka terorističke grupe PKK/YPG i nekih arapskih plemenskih elemenata u selu istočne sirijske pokrajine Deir Ezzor.

"Nedavni događaj nova je manifestacija pokušaja PKK-a da dominira Sirijcima primjenom nasilja i pritiska na njih te kršenjem njihovih osnovnih ljudskih prava", saopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u petak.

“Nadamo se da će njegove pristaše vidjeti pravo lice PKK-a, koji pokušava prikriti svoje ciljeve i namjere pod izgovorom borbe protiv Daesha, bez daljnjeg odgađanja i bez nanošenja daljnje patnje drevnim narodima u regiji, uključujući sirijske Kurde”, dodalo je ministarstvo.

U svojoj više od 40 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koji se nalazi na listi terorističkih organizacija Turske, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a – odgovoran je za smrt gotovo 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i dojenčad.

YPG je sirijski ogranak PKK-a.

TRT Balkan