Policija je u Parizu uhapsila 197 osoba zbog vandalizma, javila je televizija BFMTV.     Foto: AA

Tokom protesta u Parizu, glavnom gradu Francuske, došlo je do sukoba policije i demonstranata koji su izašli na ulice nakon što je francuska vlada odlučila provesti reforme penzionog sistema bez glasanja u parlamentu.

Policija je koristila suzavac i vodene topove da rastjera demonstrante sa Place de la Concorde u blizini zgrade parlamenta. Grupe demonstranata palile su gomile smeća i prodavnice i gađale policiju.

Protesti su nastavljeni u manjim ulicama u blizini, gdje su policajci hvatali neke demonstrante.

Policija je u Parizu uhapsila 197 osoba zbog vandalizma, javila je televizija BFMTV. Protesti i sukobi izbili su i u drugim gradovima kao što su Lyon i Rennes, navodi list Le Figaro. Sindikati su pozvali na još jednu rundu protesta 23. marta.

Francuski zastupnici koji se protive planu također su se pridružili demonstrantima nakon što je vlada poništila zakazane parlamentarne izbore. Ranije u četvrtak, predsjednik Emmanuel Macron odlučio je da iskoristi član 49.3 ustava da usvoji kontroverzni nacrt zakona bez glasanja u parlamentu.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

TRT Balkan / agencije