Izraelsko ograničenje pristupa pomoći toj regiji od početka njegovih napada na Gazu dovelo je do problema u opskrbi hranom, lijekovima i gorivom u opkoljenom regionu.        Foto: AP

Palestinsko ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze upozorilo je da agregati električne energije u bolnicama koje rade na tom području neće moći pružiti uslugu zbog nedostatka potrebnog goriva.

"Upozoravamo da su agregati u bolnicama stali zbog nedostatka potrebnog goriva", piše u saopćenju.

U saopćenju se pozivaju Ujedinjene nacije (UN) i humanitarne organizacije da "brzo osiguraju neophodno gorivo za pružanje kontinuiranih usluga pacijentima i zaštitu njihovih života".

Izraelsko ograničenje pristupa pomoći toj regiji od početka njegovih napada na Gazu dovelo je do problema u opskrbi hranom, lijekovima i gorivom u opkoljenom regionu.

Izraelski napadi na zdravstvene ustanove doveli su do toga da mnoge bolnice ne rade ili njihov rad prestaje.

Specijalni izvjestilac UN-a za pravo na zdravlje Tlaleng Mofokeng izjavio je da je od 7. oktobra 2023. godine bilo mnogo ozbiljnih kršenja ljudskih prava, posebno u oblasti zdravstva.

Ističući da trenutno ne postoji zdravstveni sistem u Gazi o kojem se može govoriti i da je potpuno uništen, Mofokeng je naveo da se UN i humanitarne organizacije bore da otklone nedostatke u svim oblastima, pa i zdravstvu u Gazi.

TRT Balkan / agencije