Državljani mnogih država evakuišu se iz glavnog grada Kartuma.     Foto: AA

U Sudanu je u toku evakuacija civila koji traže da napuste zemlju usred sukoba između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

Novi sukobi izbili su u Kartumu u srijedu uprkos trodnevnom prekidu vatre kojeg su dvije strane dogovorile u utorak.

Prema riječima očevidaca do sukob je došlo u blizini komande vojske i predsjedničke palate u centru Kartuma. Žestoki sukobi zabilježeni su i u Omdurmanu.

Sudanska vojska je optužila RSF za granatiranje komande vojske u centralnom Kartumu.

Vojska je navela da paravojne snage pokušavaju da pošalju vojno pojačanje iz država Kordofan i Darfur u Kartum.

S druge strane, RSF je optužio vojsku za artiljerijske i zračne napade na njihove položaje u predsjedničkoj palati i južno od Kartuma.

Do novog nasilja došlo je uprkos trodnevnom primirju koje su zaraćene strane dogovorile od utorka.

Sudanski ambasador u Ankari Nader Youssef rekao je ranije da je vojska uspjela da napadne linije snabdijevanja RSF-a u Kartumu i okolnim područjima.

Prema podacima Ministarstva zdravlja najmanje 460 ljudi je poginulo, a 4.072 je ranjeno u oružanim sukobima u Sudanu.

Sukobi u Sudanu eskalirali su 15. aprila borbama između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku u Kartumu i njegovoj okolini.

Posljednjih mjeseci između vojske i paravojnih jedinica rasplamsalo se neslaganje oko reforme vojne sigurnosti. Reforma predviđa puno sudjelovanje RSF-a u vojsci, što je jedno od glavnih pitanja u pregovorima međunarodnih i regionalnih strana za prelaz na civilnu, demokratsku vlast u Sudanu.

TRT Balkan / agencije