Vojska i RSF su u dogovoru naveli da će zakazati "naknadne proširene razgovore kako bi se postigao trajni prekid neprijateljstava".               Foto: AA 

Sukobljene strane u Sudanu rano u petak obavezale su se zaštititi civile i isporuku humanitarne pomoći, ali nisu pristale na prekid vatre, rekli su američki zvaničnici.

Nakon sedam dana pregovora u saudijskoj luci Džedah, sudanska vojska i suparničke paravojne Snage za brzu potporu (RSF) potpisale su izjavu da će raditi na kratkoročnom prekidu vatre u daljnjim razgovorima, rekli su.

"Dvije su strane prilično udaljene", rekao je visoki zvaničnik američkog State Departmenta, govoreći pod uslovom anonimnosti, navodi France 24.

U tekstu deklaracije objavljenom nakon razgovora stoji da se dvije frakcije "obavezuju na davanje prioriteta razgovorima kako bi se postigao kratkoročni prekid vatre te olakšala isporuka hitne humanitarne pomoći i pružanje osnovnih usluga".

U saopćenju američkog State Departmenta navodi se da će se strane usredotočiti na postizanje dogovora o učinkovitom prekidu vatre do 10 dana.

Pregovarači koji rade sa saudijskim i američkim posrednicima će također razgovarati o specifičnim sigurnosnim mjerama za zaštitu zaliha pomoći, rekao je američki dužnosnik.

U saopćenju State Departmenta navodi se da će mjere "uključivati američko-saudijski i međunarodno podržani mehanizam za praćenje prekida vatre".

Vojska i RSF su u dogovoru naveli da će zakazati "naknadne proširene razgovore kako bi se postigao trajni prekid neprijateljstava".

TRT Balkan / agencije