Bolnica Al-Nao objavila je da su 22 civila ubijena, a 45 ranjeno u bombardovanju.        Foto: AA

Najmanje 22 civila ubijena su u četvrtak zbog granatiranja paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) u sudanskom gradu Omdurmanu, koji se nalazi sjeverno od glavnog grada Khartouma.

Lokalni komitet otpora Karari saopštio je da je nekoliko stambenih područja u Omdurmanu bilo pod intenzivnim artiljerijskim bombardovanjem RSF-a.

Bolnica Al-Nao objavila je da su 22 civila ubijena, a 45 ranjeno u bombardovanju.

Naglašeno je da bi se broj poginulih i povrijeđenih mogao povećati.

U srijedu je RSF upao u selo u državi Al-Jazira i ubio oko 100 ljudi.

Vijeće za suverenitet Sudana optužilo je RSF da je počinio masakr, dok je RSF objavio da su napali tri kampa u kojima su smješteni vojnici i obavještajci te vojnici dobrovoljci.

Clementine Nkweta-Salami, stalna i humanitarna koordinatorica UN-a za Sudan, izrazila je šok zbog izvještaja o intenzivnim napadima i brojnim žrtvama u selu Wad Al-Noora u državi Al-Jazira.

Ona je pozvala na detaljnu istragu onoga što se dogodilo i da odgovorni za ove zločine odgovaraju.

Otkako je rat počeo sredinom aprila 2023. i proširio se na većinu sudanskih država, vojska je zadržala kontrolu u sjevernim i istočnim državama, a RSF u zapadnim i južnim državama.

Pokušaji da se sukob okonča pregovorima u Jeddahu uz posredovanje Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država, mirovna inicijativa koju vode susjedne zemlje pod vodstvom Egipta, napori Međuvladine vlasti za razvoj u istočnoj Africi i razgovori u glavnom gradu Bahreina, Manami, nisu dali rezultate.

Prema UN-u, u sukobu u Sudanu poginulo je više od 16.000 stanovnika, raseljeno je oko 8,7 miliona ljudi, a za više od 25 miliona ljudi potrebna je humanitarna pomoć, što ga čini jednom od najvećih svjetskih kriza raseljenja i gladi.

TRT Balkan / agencije