Zračne luke Berlin, Bremen i Hamburg priopćile su da u ponedjeljak neće poletjeti komercijalni letovi.             Foto: Reuters

Stotine letova otkazano je u četiri njemačke zračne luke jer je sigurnosno osoblje započelo jednodnevni štrajk.

Berlinska međunarodna zračna luka objavila je da u ponedjeljak neće biti odlaznih letova, a to će utjecati i na neke dolazne letove.

"Zbog štrajka upozorenja zaposlenih u kontrolama sigurnosti zračnog prometa danas, 13. ožujka, neće biti komercijalnih odlazaka iz BER-a (Zračna luka Berlin). To bi moglo utjecati i na dolazne letove", objavila je berlinska zračna luka na svojoj web stranici.

Zračna luka je morala otkazati blizu 200 letova, što je utjecalo na 27.000 putnika.

Putnici su zamoljeni da kontaktiraju svoju zrakoplovnu kompaniju kako bi saznali trenutni status leta.

Zračna luka Hamburg također je saopćila da u ponedjeljak neće biti mogući redoviti polasci, a štrajk će vjerojatno uzrokovati otkazivanja i kašnjenja u dolascima.

Više od 120 odlazaka i najmanje 50 dolaznih letova je otkazano, prema saopćenju zračne luke.

Veći poremećaji i otkazivanja letova također se očekuju u zračnim lukama Bremen i Hannover. Sindikat Verdi traži povećanje plaća iznad inflacije, veću naknadu za prekovremeni i noćni rad te poboljšanje uvjeta rada.

To je posljednji u nizu štrajkova i prosvjeda koji su pogodili velika europska gospodarstva, uključujući Francusku, Britaniju i Španjolsku, dok više cijene hrane i energije obaraju prihode i životni standard nakon pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini.

TRT Balkan