Radio izraelske vojske javio je da je oko 100 demonstranata blokiralo ulaz u Netanyahuov ured.          Foto: AA

Stotine Izraelaca protestovalo je ispred ureda premijera Benjamina Netanyahua u zapadnom Al-Qudsu (Jerusalem) tokom sastanka Ratnog kabineta i zahtijevalo sporazum o oslobađanju zarobljenika u Pojasu Gaze.

Demonstracije su počele u mnogim gradovima u Izraelu nakon objavljivanja video snimka koji navodno prikazuje pripadnike Hamasa kako zarobljavaju izraelske vojnike u vojnoj bazi u naselju Nahal Oz u blizini Pojasa Gaze 7. oktobra prošle godine.

U vijestima lista "Haaretz" navedeno je da su se članovi Ratnog kabineta Benny Gantz i Gadi Eisenkot te ministar odbrane Yoav Gallant prije sjednice Vlade sastali sa porodicama zarobljenika, ali premijer Netanyahu nije prihvatio njihove zahtjeve za sastanak.

Nakon toga su stotine ljudi protestovali ispred ureda premijera u Al-Qudsu i blokirali saobraćaj, zahtijevajući oslobađanje izraelskih zarobljenika sklapanjem sporazuma o razmjeni zarobljenika.

Radio izraelske vojske javio je da je oko 100 demonstranata blokiralo ulaz u Netanyahuov ured.

Demonstranti su nosili slike zarobljenika i uzvikivali slogane poput: "Napravite dogovor sada" i "Vratite ih sve žive", pozivajući na postizanje hitnog dogovora s Hamasom.

U Tel Avivu, demonstranti su blokirali autoput Ayalon na sjeveru i zahtijevali smjenu Vlade i hitne prijevremene izbore.

Porodice izraelskih zatvorenika optužuju Netanyahuovu vladu da je blokirala sporazum o razmjeni zatvorenika pokazujući nepopustljivost u indirektnim pregovorima s paletinskim pokretom Hamas, uz posredovanje Katara i Egipta.

Nije poznato kako je snimak dospio u izraelske medije, ali je televizija Kanal 12 navela da je snimak objavljen nakon što je dobio odobrenje porodica vojnika.

U saopćenju u vezi s navodnim video snimkom, Hamas je naveo da je video koji kruži u izraelskim medijima montiran i izmišljen te da se autentičnost njegovog sadržaja ne može provjeriti.

TRT Balkan / agencije