Stotine Izraelaca pokušalo doći do rezidencije premijera Netanyahua

Stotine Izraelaca pokušalo doći do rezidencije premijera Netanyahua

Stotine Izraelaca pokušalo doći do rezidencije premijera Netanyahua.
Desetine demonstranata u Tel Avivu takođe su zahtijevali sporazum o razmjeni talaca i pokušali da blokiraju dio glavnog autoputa Ayalon u centru grada.             Foto: Reuters

Stotine Izraelaca pokušalo je doći do rezidencije premijera Benjamina Netanyahua u zapadnom Jerusalemu (Al-Quds) kako bi izvršili pritisak na vladu da postigne sporazum o zamjeni talaca s palestinskim grupama.

Demonstranti su pokušali da se približe Netanyahuovoj rezidenciji, ali ih je policija spriječila u tome, navodi izraelski dnevnik "Yedioth Ahronoth".

Desetine demonstranata u Tel Avivu takođe su zahtijevali sporazum o razmjeni talaca i pokušali da blokiraju dio glavnog autoputa Ayalon u centru grada.

U sjevernom gradu Netanyi stotine Izraelaca protestiralo je na ulazu u grad, držeći veliki transparent na kojem je pisalo “Dosta više, destruktivna vlado”.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima od tada je ubijeno više od 38.150 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije