Rutte, koji će u utorak preuzeti dužnost generalnog sekretara NATO saveza, rekao je da pomno prate šta se dešava u Libanu.         Foto: AA

Odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i njegov imenovani nasljednik Mark Rutte u utorak su izrazili zabrinutost zbog eskalacije u Libanu, izražavajući nadu u mir.

"Naravno, duboko smo zabrinuti zbog eskalacije koju vidimo na Bliskom istoku i u Libanu", rekao je Stoltenberg u obraćanju novinarima s Rutteom u Briselu.

Dodao je da podržavaju napore NATO saveznika da pronađu način za deeskalaciju i nađu političko rješenje za trenutna neprijateljstva, kao i situaciju u Libanu.

Rutte, koji će u utorak preuzeti dužnost generalnog sekretara NATO saveza, rekao je da pomno prate šta se dešava u Libanu.

"Naravno, nadamo se da će se neprijateljstva okončati što prije, ali postoji i jasna zabrinutost", kazao je Rutte, dodajući da su u bliskom kontaktu sa saveznicima iz NATO-a u vezi s eskalacijom.

Rutte će postati novi šef NATO-a nakon ceremonije primopredaje u utorak, i zamijeniti Jensa Stoltenberga, koji je na čelu alijanse bio deceniju, a mandat mu je produžen zbog rata u Ukrajini.

Od 23. septembra, Izrael je pokrenuo masovne vazdušne napade na “ciljeve Hezbollaha širom Libana“, u kojima je ubijeno više od 1.057 i ranjeno više od 2.950 drugih, prema podacima libanskog Ministarstva zdravlja.

Izraelska vojska objavila je u utorak rano ujutru da je pokrenula kopnenu invaziju u južnom Libanu.

TRT Balkan / agencije