U Nemačkoj je, posle poplava na jugu, obnovljena rasprava o potrebi obaveznog osiguranja kuća od elementarnih nepogoda, ali se vladajuća koalicija ne slaže oko toga.     Foto: Reuters

Vodostaj u rekama na jugu zemlje je i dalje rizično visok, a na mestima sa kojih se povukla voda je vidljiva šteta.

„Očekujemo da će osigurani gubici biti oko dve milijarde evra“, rekao je Jorg Asmusen, generalni direktor Nemačkog udruženja osiguranja (GDV), o posledicama poplava u Bavarskoj i Baden-Virtembergu.

Istakao je da je procena i dalje neizvesna budući da se voda još nije povukla na svim mestima, a da je prioritet efikasno i brzo pružanje pomoći pogođenim građanima, piše Evropska pravda.

Tokom Božića, mnoge reke u severnoj i centralnoj Nemačkoj izbile su iz korita, nanevši štetu procenjenu na 200 miliona evra, a poplave u Sarlandu i Rajni-Palatinat koštaju osiguravače isto toliko, prema prethodnoj prognozi GDV-a.

U Nemačkoj je, posle poplava na jugu, obnovljena rasprava o potrebi obaveznog osiguranja kuća od elementarnih nepogoda, ali se vladajuća koalicija ne slaže oko toga.

Brojne oblasti u južnoj Nemačkoj, posebno u Bavarskoj, prošle nedelje su bile pogođene poplavama u kojima je nastradalo šest osoba, a oštećeno hiljade domaćinstava.

Tanjug