Turkiye nastoji kupiti od SAD-a najnoviji model aviona F-16 Block 70, kao i 79 kompleta za modernizaciju za nadogradnju svojih preostalih F-16 na nivo Block 70.     Foto: Reuters Archive

Američki State Department u utorak je saopštio da je predsjednik Joe Biden već dugo jasno podržavao modernizaciju turske F-16 flote, pozdravivši odluku turskog parlamenta da odobri zakon u vezi s protokolom o pristupanju Švedske Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Glasnogovornik State Departmenta rekao je za Anadolu da se SAD raduju što će dobiti turski instrument o ratifikaciji u Washingtonu.

"Kao visoko sposoban odbrambeni partner, brzo pristupanje Švedske NATO-u će ojačati alijansu", rekao je glasnogovornik.

Upitan kada će State Department krenuti s prodajom borbenih aviona F-16 Turkiye, glasnogovornik je rekao: "Predsjednik Biden je već dugo bio jasan da podržava modernizaciju turske F-16 flote, što je ulaganje u interoperabilnost NATO-a."

“Ova predložena prodaja podržaće interese nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, Turkiye i svih NATO saveznika. Kongres ima ključnu ulogu u preispitivanju prodaje oružja, a neki članovi Kongresa su javno rekli da je odobrenje zahtjeva Švedske za pridruživanje NATO-u ključno prije nego što podrže prodaju F-16”, dodao je glasnogovornik.

Nakon rasprave o prijedlogu zakona o odobravanju protokola o pristupanju Švedske NATO-u u turskom parlamentu, prijedlog zakona je odobrilo 287 od 346 poslanika koji su učestvovali u glasanju, dok je 55 poslanika glasalo "protiv", a četiri su bila "uzdržana".

Finska i Švedska, obje nordijske zemlje koje su blizu ili graniče s Rusijom, podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija započela svoj rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine.

Finska je postala 31. saveznik NATO-a u aprilu 2023. nakon odobrenja svih parlamenata zemalja članica alijanse.

Turkiye nastoji kupiti od SAD-a najnoviji model aviona F-16 Block 70, kao i 79 kompleta za modernizaciju za nadogradnju svojih preostalih F-16 na nivo Block 70.

TRT Balkan / agencije