Arhiv kaže da se vjerovalo da mapa pokazuje gdje su nacistički vojnici sakrili četiri velike kutije pune dijamanata, rubina, zlata, srebra i svih vrsta nakita koji su opljačkali nakon eksplozije u banci u kolovozu 1944. godine.       Foto: Reuters

Naoružana metalnim detektorima i lopatama, grupa amaterskih lovaca je lutala poljima koja okružuju ruralni Ommeren na istoku Nizozesmke, nakon što je Nizozemski nacionalni arhiv u utorak objavio kartu za koju se vjeruje da označava mjesto gdje su njemački vojnici u Drugom svjetskom ratu sakrili blago vrijedno milijune eura


Arhiv kaže da se vjerovalo da mapa pokazuje gdje su nacistički vojnici sakrili četiri velike kutije pune dijamanata, rubina, zlata, srebra i svih vrsta nakita koji su opljačkali nakon eksplozije u banci u kolovozu 1944. godine.

Iskusni detektor Jan Henzen (57), koji živi u obližnjem Amerongenu, rekao je da je proveo decenije pročešljavajući to područje, stvarajući nalaze uključujući rimske artefakte.

"Kao i mnoge druge, prilično sam zainteresiran za vijesti o ovom blagu... Razmislio sam o tome preko noći i odlučio sam da ću ga i ja potražiti", rekao je Reutersu tijekom svog neuspješnog lova.

Mapu je dobio od njemačkog vojnika ubrzo nakon rata od nizozemskog instituta koji je imao zadatak da prati njemački kapital u Nizozemskoj nakon što je zemlja oslobođena od nacističke okupacije 1945. godine.

Istraživački dosje u kojem se nalazila mapa objavljen je ove sedmice, pošto je istekao maksimalni period od 75 godina tijekom kojeg je mogla biti povjerljiva.

Bivši gradonačelnik Ommeren Klaas Tames, koji sada vodi fondaciju koja posjeduje zemljište koje bi moglo sakriti blago, rekao je da razumije uzbuđenje, ali da se brine da bi to moglo izmaći kontroli.

"Također se pomalo plašim znajući da će ljudi početi nasumično kopati", rekao je.

TRT Balkan