Regija je došla u središte pažnje nakon što je Rusija ustvrdila da Ukrajina priprema "oružanu provokaciju" protiv Pridnjestrovlja.      Foto: Getty Images

Kako je rusko-ukrajinski sukob navršio svoju prvu godinu 24. februara, napetosti su brzo eskalirale u regiji Pridnjestrovlje u Moldaviji, koja je nekoć bila klasičan primjer zamrznutog sukoba koji je koristio Kremlju.

Proruski separatisti nalaze se u regiji, a vlada Tiraspola, najvećeg grada u tom području, dugo insistira na tome da je Pridnjestrovlje rusko i da će na kraju dobiti službeno priznanje kao takvo.

Regija je došla u središte pažnje nakon što je Rusija ustvrdila da Ukrajina priprema "oružanu provokaciju" protiv Pridnjestrovlja.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u četvrtak da će "jedinice Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i sudjelovanje nacionalističke formacije 'Azov'," otvoriti novu frontu napadom na ovu sićušnu otcijepljenu regiju u Moldaviji.

Rusko ministarstvo nastavilo je saopćavati da će se ukrajinske snage maskirati u ruske vojnike u uniformama ruske vojske i potom ući u Pridnjestrovlje. Moldavija je međutim zanijekala da Ukrajina predstavlja "izravnu prijetnju" Pridnjestrovlju.

Rusko prisustvo u regiji Godine 1991. Moldavija je proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza. Ubrzo nakon toga Pridnjestrovlje, smješteno na istočnoj obali rijeke Dnjestar, jednostrano je proglasilo nezavisnost uz podršku Rusije. Deklaracija je izazvala oružane sukobe u regiji, koji su završili prekidom vatre 22. jula 1992.

Pridnjestrovlje ima većinu ruskog govornog stanovništva. Ima vlastitu političku strukturu, parlament, vojsku, policiju i poštanski sistem, unatoč tome što je regija bez izlaza na more unutar Moldavije.

Nijedna zemlja članica UN-a još nije priznala regiju. Tu se nalazi najveći ruski arsenal oružja iz Drugog svjetskog rata. Depo se nalazi u selu Kobasna i tamo su već nekoliko godina stacionirani ruski vojnici. Vojnici prvenstveno služe kao prikaz vojne moći, a neki učestvuju u Zajedničkoj kontrolnoj komisiji između Moldavije i Rusije od 1992.

Preostali vojnici odgovorni su za čuvanje skladišta oružja u Kobasni.

TRT Balkan